Stor interesse for produktdokumentasjon

SINTEF Certification arrangerte forrige uke sitt årlige kontakt- og informasjonsmøte om produktdokumentasjon. Over 100 deltagere fra hele byggenæringen deltok aktivt rundt et tema som interesserer mange.

Hovedfokus var byggevareforordningen, ny forskrift, ulike typer produktdokumentasjon og sammenhengen mellom disse.

SINTEF Byggforsks ferske forskningssjef Jan Olav Hjermann innledet møtet med nyheter fra SINTEF Certification. Hjermann kunne fortelle at interessen for SINTEF Teknisk Godkjenning og andre typer produktdokumentasjon er økende, noe som gjenspeiles i rundt 110 nye Godkjenninger under utarbeidelse.

Nye krav fra 2014

Byggevareforordningen som trådte i kraft 1. januar 2014 stiller nye krav til produktdokumentasjon. Mange av de oppmøtte var spesielt interessert i dette, og Direktoratet for Byggkvalitet (DIBK) informerte om de nye dokumentasjonskravene.

- Det finnes krav til dokumentasjon for byggevarer enten disse er CE-merket eller ikke, påpekte avdelingsdirektør Janneke Solem fra DIBK.

Solem presenterte også mulighetene for å CE-merke byggevarer etter en Europeisk Teknisk Bedømmelse (ETA). Denne muligheten vil nok bli mer benyttet i fremtiden enn hva vi har erfart hittil.

SINTEF Byggforsk er utpekt av DIBK som teknisk bedømmelsesorgan i Norge, og er Norges medlem i den europeiske organisasjonen for tekniske bedømmelsesorgan EOTA.

Kravene i byggevareforordningen gjelder for produksjon, omsetning, markedsføring og distribusjon av byggevarer til byggverk. Vurderinger som må gjøres for å bruke byggevaren i byggverk, inngår ikke i byggevareforordningen.

Nytt nettsted for dokumentasjonskrav

For å gjøre det enklere å finne ut av dokumentasjonskravene til byggevarer, har DIBK opprettet nettstedet www.byggevareinfo.no. Seniorrådgiver Mathieu Veluemans presenterte nettstedet og mulighetene som finnes her. På www.byggevareinfo.no kan man søke etter gjeldende standarder, systemer for vurdering og verifikasjon av byggevarers egenskaper eller ytelser, samt få svar på ofte stilte spørsmål.

Produktdokumentasjon i praksis

Seniorrådgiver Ole Mangor-Jensen fra Skanska Norge informerte om hvordan konsernet bruker produkt­dokumentasjon, hva de ser etter, og hvordan de sikrer blant annet produktkvalitet og miljøegenskaper i prosjektene ved bruk av dokumenterte produkter. Mangor-Jensen kom også med gode eksempler på utfordringer fra Skanskas hverdag innenfor dokumentasjon. Mange er for eksempel ikke klar over hvor viktig god dokumentasjon på et mye brukt produkt som teip er.

- For å oppnå god lufttetthet i bygg brukes stadig mer teip, og da er det viktig at denne både fungerer slik den skal og har god bestandighet. Da må vi bruke produkter som er godt dokumenterte, påpekte Jensen.

Større fokus på miljø

Miljøvurderinger av byggevarer har fått økt fokus de senere årene, og blant annet BREEAM-systemet har gitt en økt bevissthet om miljø i byggenæringen. Miljøvurderinger inngår som en viktig del av SINTEF Teknisk Godkjenning. Seniorforsker Thale Plesser fra SINTEF Byggforsk fortalte om hvilke miljøvurderinger som gjøres og hvordan dette foregår. Hun gjennomgikk også hvordan miljøvurderingene er forankret i lover og forskrifter.

Også byggeprodukters egnethet må vurderes i forhold til norske byggverk og forhold. Byggevareforordningen omfatter ikke egnethet i bruk, da kravene på dette området varierer fra land til land. Vurderingene for bruk i norske byggverk inngår i SINTEF Teknisk Godkjenning. Et eksempel som ble vist fram gjaldt OSB-plater.

- CE-merking alene er ikke godt nok for å vurdere om en OSB-plate kan brukes som bærende taktro. Det er den prosjekterende som må vurdere dette, og som underlag for slike vurderinger finnes det mye nyttig dokumentasjon i SINTEF Teknisk Godkjenning, understreket godkjenningsleder Hans Boye Skogstad fra SINTEF Byggforsk.