<p>Karianne Heltne hugger skifer med settmeisel og hammer under kyndig veiledning av Stein Morten Forbregd. Ektemannen Kristian Iversen følger med fra sidelinjen. Foto: Svanhild Blakstad</p>Foto: Svanhild Blakstad'God stemning da Karianne Heltne og Kristian Iversen prøvde seg på hugging av skifer under kyndig veiledning av Stein Morten Forbregd. Foto: Svanhild BlakstadFoto: Svanhild BlakstadKarianne Heltne og Kristian Iversen med resultatet av skiferhuggingen. Foto: Svanhild BlakstadFoto: Svanhild Blakstad

"Steingale" hageeiere fikk bryne seg på hugging av skifer

På Hagemessen kan publikum få prøve seg på gamle håndverksmetoder.

På standen hos Granitt og Betongvare står Stein Morten Forbregd fra oppdalsfirmaet Palmer Gotheim skiferbrudd og viser publikum hvordan man hugger skifer.

To av dem som stoppet opp for å se og prøve håndverket var ekteparet Karianne Heltne og Kristian Iversen fra Solund i Ytre Sogn. De hadde tatt en stopp på Hagemessen mens de likevel var i Oslo på helgetur.

– Vi er litt gale etter stein og gamle materialer, og elsker gamle stauder, blomster og trær. Vi har kjøpt et gammelt hus ytterst i havet med en like gammel hage som ikke har blitt vedlikeholdt på over 20 år, og der er det mye skifer og gamle materialer, sier Karianne Heltne til hage.no.

Hun svinger hammeren under kyndig veiledning fra Stein Morten Forbregd, og skiferen deler seg perfekt etter et par hugg.

– Jeg er veldig interessert i gammelt håndverk og naturmaterialer, og dette er veldig gøy å prøve i praksis. Min manns farfar var tønnemaker, og mannen min er båtbygger, sier Heltne – som selv jobber som interiørdesigner.

Stein Morten Forbregd bekrefter at mange stopper opp når han setter i gang med skifer-demonstrasjonen.

– Mange blir imponert over at det går an å bryte skiferen med såpass enkle redskaper. Det har blitt gjort på samme måte i alle år, men riktignok er det mer hjelpemidler nå enn det var før, sier han.

Forbregd opplever at det er stor interesse for skifer og naturstein i hage og uterom.

– Det er mange som har skifer i hagen og mange som ønsker det. For eksempel bruddheller som kan brukes som gangbane kan formes slik man vil ha det. Dessuten er det et veldig holdbart materiale, avslutter han.