Statsbygg vil bruke droner og bildegjenkjenning for å finne bygningsskader. Foto: Statsbygg
Statsbygg vil bruke droner og bildegjenkjenning for å finne bygningsskader. Foto: Statsbygg

Statsbygg vil bruke droner og bildegjenkjenning for å finne bygningsskader

Statsbygg jobber nå for å finne ut om bildegjenkjenningsteknologi for bilskader kan brukes på bygg.

Det skriver den store statlige byggherren i en pressemelding tirsdag.

Nylig gjennomførte Statsbygg en innovasjonspilot for å teste om bildegjenkjenningsteknologi kan brukes til å oppdage skader på bygninger.

Piloten konkluderte, ifølge pressemeldingen, med at Statsbygg har nok bildemateriale, og at teknologien kan bidra til i å identifisere bygningsskader. Samtidig avdekket pilotprosjektet et behov for nye standarder og en taksonomi for bygningsskader, for å klargjøre hva som faktisk utgjør en skade på et bygg.

Nå har Statsbygg videreført funnene som et initiativ under innovasjonskonseptet ByggBOKS og inngått et forskningssamarbeid med blant annet forskningsinstituttet Sintef og teknologiselskapet Wenn. ByggBOKS er Statsbyggs finansieringsplattform og delingsarena for innovasjon i samarbeid med andre aktører i byggenæringen.

– Dette er et godt eksempel på hvordan utvikling og forskning går hånd i hånd. Vi startet en innovasjonspilot for å teste mulighetene. Nå bygger vi videre på dette arbeidet for å løse utfordringene vi har oppdaget. Resultatene fra innovasjonsløpet vårt vil kunne komme en hel næring til gode, sier Statsbyggs direktør for digitalisering og utvikling, Cathrine Mørch.

Wenn har, ifølge pressemeldingen, lang erfaring med automatisk skadedeteksjon på bil. Som et AI-selskap har de allerede bygget opp et digitalt dataspråk for bygg.

– Vi er veldig spente på å overføre bildegjenkjenningsteknologien fra bil til bygg. For å få smartere og mer effektiv håndtering av eksisterende bygg, trenger vi gode data. Derfor er vi veldig glade for at en stor aktør som Statsbygg er villig til å dele sin erfaring på området med oss, sier leder Benedicte Økland i Wenn Property.