Avdelingsdirektør Bjørn Kuvås (til venstre), avdelingsdirektør Tanja Halonen Dugstad og administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg, varsler skjerpede seriøsitetskrav til byggenæringen.

Statsbygg strammer inn seriøsitetskravene

I 2015 lanserte Statsbygg seriøsitetskrav som nå er blitt revidert og ytterligere skjerpet.

– Seriøsitet i entreprisekontrakter og håndverkstjenester er et veldig viktig tema for oss. Det har vært en uheldig utvikling i bygg- og anleggsnæringen de siste 15 årene, med sosial dumping, utstrakt bruk av innleie og brudd på arbeidsbestemmelsene. Det vil ta tid å komme på rett kjøl, men vi håper vi er på rett vei, sier administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg til Byggeindustrien.

På spørsmål om han tror at hele bransjen vil bli stueren, svarer Nikolaisen:

– Det er i alle fall en visjon vi har. Men det vil ta lang tid, og vi er avhengig av at alle aktørene i bransjen drar i samme retning. Vi har lært mye siden 2015 da vi lanserte seriøsitetskravene, og det er derfor vi kommer med de reviderte kravene nå, sier Nikolaisen.

– Positive endringer

Han mener at det har skjedd en bevisstgjøring rundt problemet de siste fire, fem årene.

–Både politikere, skattemyndigheter og politiet er enige om at useriøsitet i bransjen er noe vi må til livs. Om fem år tror jeg vi kan si at det har blitt store, positive endringer, sier Nikolaisen.

– Faste ansettelser

Avdelingsdirektør SHA og seriøsitet i Statsbygg, Tanja Halonen Dugstad, sier at de fleste justeringene i seriøsitetskravene er bygget på erfaringer siden de første kravene kom i 2015.

– Vi har hatt diskusjoner med entreprenørene som har ført til noen endringer, og kravene i de reviderte seriøsitetskravene har blitt tydeligere. I tillegg har det kommet nye krav til faste ansettelser og til innleie fra bemanningsforetak. De viktigste endringene er dessuten knyttet til faglærte, bruk av underentreprenører og lønns- og arbeidsvilkår. De reviderte seriøsitetskravene vil gjelde i entreprisekontrakter og rammeavtaler om håndverkstjenester, sier Dugstad.

– Vil ikke skremme

Avdelingsdirektør i Statsbygg, Bjørn Kuvås, sier at det er nedover i leverandørkjeden at de største problemene oppstår.

– Vi ønsker å være med å utvikle de seriøse aktørene, ikke å skremme dem bort. Det vil gi konsekvenser for de som ikke vil samarbeide og rette opp feil som begås, sier Kuvås.