Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp). Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Solvik-Olsen om Kina-kritikk: - Bare fjas og meningsløse spekulasjoner

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) avviser at regjeringen har tatt grep som åpner opp for kinesiske entreprenører og bruker kommentarfeltet til å svare på Arbeiderpartiets og Senterpartiets Kina-kritikk.

Kina-saken

I september kunne Byggeindustrien fortelle at statsråd Ketil Solvik-Olsen møtte den kinesiske storbanken International and Commercial Bank of China (ICBC) i sommer.

Banken har signalisert ønsker om å investere betydelige beløp i norsk infrastruktur, og samarbeider også tett med den kinesiske storentreprenøren China Communications Construction Company (CCCC) som også var i Norge i sommer.

Brev og e-poster som Byggeindustrien har fått innsyn i, har vist at Samferdselsdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet har  videreformidlet kontakt mellom den kinesiske storentreprenøren China Communications Construction Company (CCCC) og Statens vegvesen etter at CCCC møtte næringsminister Monica Mæland på en mottakelse under statsbesøket i Kina i april.

CCCC var noen måneder senere på møter og rundreiser med norske veimyndigheter, noe som er blitt et tema i Stortinget de siste dagene.

Samferdselsministeren ønsket ikke å kommentere Byggeindustrien-sakene der både Arbeiderpartiets Kirsti Leirtrø og Senterpartiets Geir Pollestad kritiserer regjeringens kontakt med kinesiske selskaper som ønsker å bygge infrastruktur i Norge.

Men i kommentarfeltet på bygg.no valgte Ketil Solvik-Olsen onsdag kveld likevel å si sin mening om Kina-sakene:

«Dette er meningsløse spekulasjoner. La meg kort minne om at kinesiske selskap har vunnet to veikontrakter de siste «mange» år. På riksveier vant de sist gang da rødgrønn regjering styrte. På fylkesvei vant de nylig kontrakt i rødgrønt styrte Trøndelag. Da er det snodig at rødgrønne politikere angriper dagens Regjeringen...Faktum er at utenlandske aktører vant ca 10x større andel av kontraktsverdiene under rødgrønn regjering (2011-13) sammenlignet med 2017», skriver Solvik-Olsen.

Kritikk fra Sp og Ap

Kommentaren er myntet på Arbeiderpartiet og stortingsrepresentanten Kirsti Leirtrøs kritikk av regjeringens Kina-kontakt.

– Magefølelsen sier at eksport av fisk kan ha vært en av drivkreftene for regjeringen i denne saken. Da fylkespolitikerne i Nord-Trøndelag ville avvise kineserne (Sichuan Road and Bridge Group journ. anm) fra anbudskonkurransen ved Beitstadsundbrua, så ble fiskeriministeren rasende. Da er det naturlig å stille spørsmål om det er noen som har lovet bort noe her, sa Arbeiderpartiets Kirsti Leirtrø til Byggeindustrien. 

Onsdag sendte hun for andre gang på få dager skriftlig spørsmål til samferdselsministeren der hun ber om svar rundt regjeringens kontakt med kinesiske selskaper - denne gangen om møtet Solvik-Olsen hadde med storbanken International and Commercial Bank of China (ICBC) i sommer.

– Bare fjas

Også leder i næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad, har stilt skriftlige og muntlige spørsmål rundt Kina-kontakten til regjeringen.

Pollestads bekymringer rundt kinesiske veibyggere får gjennomgå av ministeren som mener artikkelen er basert på gale premisser:

«Med all respekt, men dette er bare fjas. Regjeringen har ikke gjort grep som åpner for kinesiske entreprenører. Hele artikkelen er basert på premisser som er fullstendig feil. Fakta: I årene 2011-13 gikk 21,7% av vegvesenets kontraktsverdier til utenlandske aktører. I 2014-16 er tilsvarende tall 8,6%. For 2017: tilnærmet 2,1%. Utviklingen har altså gått i positiv retning, stikk motsatt av inntrykket artikkelen gir», skriver han og fortsetter:

«Skal noen først være bekymret for norske entreprenører, så stiller Senterpartiet og Arbeiderpartiet langt bak i køen», skriver Ketil Solvik-Olsen og lenker deretter til en Våre Veger-sak der daværende samferdselsminister Marit Arnstad (Sp) og Statens vegvesens omdiskuterte frierferd til Leipzig i 2013 er omtalt.

Byggeindustrien har vært i kontakt med Ketil Solvik-Olsen torsdag og spurt ham om det er noe å tilføye utover det han skriver i kommentarfeltet.

«Tror det er utfyllende :-)», svarer Solvik-Olsen i en SMS.