Foto: Smith StålFoto: Smith StålFoto: Smith Stål

Smith Stål robotiserer produksjonen

Smith Stål oppgraderer armeringsanlegget sitt i Trondheim med en ny robotarm som bistår i bøyingen av armering.

Det skriver E.A.Smith i en pressemelding denne uken.

En robotarm med et komplett system er nå installert på Smith Ståls armeringsanlegg på Heimdal i Trondheim. Robotarmen er integrert med hardware fra maskinen Schnell Coil 16 3D. Denne maskinen bøyer armering fra åtte til 16 millimeter, dobbel åtte, ti og tolv millimeter, enkle 16 millimeter, samt 3D-bøyler, heter det i meldingen.

Robotarmen tar deretter unna armeringen som er bøyd i maskinen, og legger denne på paller.

– Vi er stolte over ha installert en robotarm med mange fordeler, men det viktigste er helt klart helse- og sikkerhetsperspektivet. Den befrir våre maskinoperatører fra fysisk krevende og monotont arbeid, samt eliminerer risikoen for skader. Operatørene hos Smith Stål kan dermed utføre andre viktige arbeidsoppgaver og tilrettelegge for materialer som skal inn og ut av maskinen. Vi ser også på flere forskjellige løsninger som er tilpasset våre avdelinger og produksjon, sier Tor Anders Spjøtvold, maskinansvarlig hos Smith Stål.

Robotarmens sone er utstyrt med sikkerhetsvegger, to oppsamlingspunkt for pallekarmer eller Bigbags med tilhørende rullebånd. Arbeidet foregår kontinuerlig, og robotarmen bruker, ifølge pressemeldingen, syv sekunder på arbeidsoppgavene per rotasjon.

Robotarmen er utstyrt med en monoklemme som samler rette stenger for små og mellomstore former. Smith Stål skriver at de håper roboten kan ta unna store bestillinger som fyller opp pallekarmene eller Bigbags, men at den kan også ta unna store bøyler og lengder med litt tilrettelegging. Løsningen med pallekarmer som kjøres bort på rullebånd er helt unikt for Smith Ståls anlegg på Heimdal, heter det i pressemeldingen.