Illustrasjon: MIR

Skanska signerte kontrakt på nytt signalbygg i Bjørvika

Skanska har fått i oppdrag av HAV Eiendom å bygge et hotell og næringslokaler i ett av hovedstadens mest ettertraktede områder.

I tillegg vil Skanska bygge mer enn 50 boliger på tomten, og er dermed både inne som entreprenør og eiendomsutvikler. Totalentreprisekontrakten har en verdi på 495 millioner kroner.

Byggearbeidet starter i november og bygget vil være ferdigstilt i juni 2019. Under bakkeplan bygges det to etasjer med parkering til biler og sykler, boder og tekniske rom, mens de to første etasjene over bakken vil bestå av næringslokaler og resepsjon for hotellet. Fra andre etasje og oppover vil det bygges to bygningskropper på sju etasjer hver. I den ene vil det bygges drøye 250 hotellrom, mens den andre vil bestå av 54 leiligheter. HAV Eiendom er eier av tomten og byggherre for alt utenom etasjene som inneholder leiligheter. Det er Skanska Eiendomsutvikling som utvikler boligdelen, mens Skanskas byggregion i Oslo er totalentreprenør for hele prosjektet. Det totale arealet er 26 300 m2 BTA. Bygget vil få et moderne uttrykk med utstrakt bruk av takhager og takterrasser som passer godt inn i bybildet.

Lang fartstid i Bjørvika
Skanska har vært en sentral aktør i utviklingen av Bjørvika siden arbeidet med senketunnelen under operaen startet i 2005. Rivingen av det utskjelte Bispelokket, på folkemunne kjent som «trafikkmaskinen», og byggingen av Dronning Eufemias gate, åpnet opp området mellom Barcode og Operaen. Nå er det altså duket for Skanskas første boligprosjekt midt i hjertet av Bjørvika i Oslo.

- Utviklingen av Bjørvika har vært svært viktig for Oslo, og Skanska har vært med på å realisere flere prosjekter som har bidratt til å forvandle området fra en trafikkert gjennomfartsåre, til en dynamisk og spektakulær del av byen. Vi setter pris på muligheten til å fortsette arbeidet vårt her, og det er spesielt hyggelig at vi nå også får utvikle og bygge boliger i dette området. Leilighetene vil få en fantastisk utsikt over fjorden og vi forventer at de vil være svært ettertraktet, sier konserndirektør for Skanska Eiendomsutvikling, Arne Brovold.

De siste brikkene faller på plass
HAV Eiendom er svært fornøyd med å få Skanska på laget, både som en erfaren entreprenør i Bjørvika, og nå også som boligutvikler. - Vi ser frem til samarbeidet, og til det nye hotellet og boligene står klare i 2019. Denne tomten utgjør den siste tomten med direkte naboskap til Operaen, og vil sammen med Deichman-aksen, med bibliotek, studentboliger og kontor, og Munch-området, utgjøre en helhetlig og etterlengtet ferdigstillelse av denne svært sentrale delen av Bjørvika og Operaens omgivelser, sier administrerende direktør i HAV Eiendom, Eva Hagen.

Nordic Choice Hotels har signert leieavtale med HAV Eiendom og ser frem til å åpne et flunkende nytt hotell med en fantastisk beliggenhet. - Det er drømmen for enhver hotelloperatør å drive et spektakulært fullservice hotell midt i hovedstadens mest spennende bydel. Clarion-hotellet får en fantastisk beliggenhet i krysningspunktet mellom business, kultur og transport. Og i tråd med Clarion sitt konsept, er ambisjonen å bli Bjørvikas mest pulserende møteplass, sier Torgeir Silseth, administrerende direktør i Nordic Choice Hotels.

Solid erfaring
Grunnforholdene i Bjørvika er komplekse, men Skanskas erfaringer fra prosjektene Dronning Eufemias gate og nye Deichmanske, gjør selskapet godt rustet til å håndtere denne utfordringen. Tett internt samarbeid og erfaringsutveksling fra lignende prosjekter har vært viktige faktorer for at Skanska lykkes med å vinne kontrakten.

- Dette er et prosjekt som virkelig gjør at vi får brukt kompetansen og erfaring vår til det fulle. Vi har tidligere hatt stor suksess med å utvikle og bygge lignende bygg, hvor næring og bolig kombineres på en god og smart måte. Det er flott å se at vi samarbeider godt internt og skaffer oss en konkurransefordel gjennom det. Vi er stolte over at HAV Eiendom har vist oss tillit og valgt Skanska til å gjennomføre dette prosjektet, sier Camilla Krogh, konserndirektør for Skanskas byggvirksomhet.

Et sikkert og grønt prosjekt
Sikkerheten til de som skal ferdes i området rundt prosjektet og de som skal jobbe på byggeplassen, har stått sentralt gjennom hele prosessen så langt. Dette sterke engasjementet for sikkerhet vil fortsette frem til prosjektet er ferdigstilt. Bjørvika er et område med stor byggeaktivitet og mange forbipasserende. Både HAV Eiendom og Skanska gjør sitt ytterste for å ivareta sikkerheten til alle som har Bjørvika som arbeidsplass, bosted eller oppholdssted. Prosjektet har også høye miljøambisjoner med en målsetning om at næringsarealet i bygget skal oppnå klassifiseringen BREEAM-NOR Very Good.