Ringsaker Takelementer skal levere bjelkelagselementer og veggelementer til Mjøstårnet, som blir verdens høyeste trehus. Illustrasjon: Voll Arkitekter

Ringsaker Takelementer skal montere 15 meter lange veggelementer opp til 80 meters høyde

Det har ligget i kortene, men nå er det bekreftet. Ringsaker Takelementer har fått kontrakter til nærmere 30 millioner kroner i forbindelse med utbyggingen av Mjøstårnet, verdens høyeste trehus.

– Dette er veldig morsomt for en liten aktør som Ringsaker Takelementer. Vi har vært i prosesser lenge, men det er befriende å nå få ting på papiret, sier salg- og markedssjef Trond Sørlien Barli til Byggeindustrien.

Kontrakter for 30 millioner kroner

I forbindelse med utbyggingen, drypper det godt på den lokale underleverandøren Ringsaker Takelementer med hovedbase på Brumunddal, kun et steinkast unna tomta til Mjøstårnet.

– Vi har nå signert en kontrakt med Moelven Limtre der vi skal produsere bjelkelagselementene, altså etasjeskillene til Mjøstårnet. I tillegg har vi en kontrakt med HENT som omfatter prosjektering, produksjon og montasje av ytterveggselementer for hele Mjøstårnet, opplyser Barli.

Samlet kontraktssum er i underkant av 30 millioner kroner og setter en solid ny rekord for leveranser til ett enkeltprosjekt for Ringsaker Takelementer.

Store veggelementer skal opp til 80 meter

Barli sier at veggelementene blir produsert ferdig i fabrikk med utvendig panel, solavskjerming, vinduer, isolasjon og innvendig dampsperre.

– Det vil ikke være behov for noe utvendig arbeid etter at veggelementene er montert. På innsiden vil det kun være behov for gips, sier han.

Med særdeles kort vei fra fabrikk til byggetomta, vil Ringsaker Takelementer strekke strikken så langt det lar seg gjøre for størrelsen på veggelementene.

– Vi vil produsere elementene så store om produksjonslokalene klarer. De vil bli 50-60 kvadratmeter og få en høyde på 14-15 meter. Dette er også nødvendig for å oppnå en rasjonell drift med montering opp til 80 meter. Vi må begrense antall løft, sier Barli.

Tidligere høyderekord for Ringsaker Takelementer er 45 meter. Den blir nå knust med Mjøstårnet.

– Høyden skaper nye utfordringer for oss, siden liftene vi normalt bruker kun går opp til 45 meter. For Mjøstårnet vil vi montere et klatrestillas for de øverste etasjene. Elementene vil bli heist opp med kran, men vi må komme til utvendig for å få skrudd fast elementene, forklarer han.

Ringsaker Takelementer vil starte produksjon av bjelkelaget ved sine lokaler i Moelv i mai. Veggelementene vil bli produsert i Brumunddal.

– Produksjon av veggelementene vil starte i juni og pågå mer eller mindre ut året. Dette blir et stort prosjekt for oss og vil sysselsette 20-25 personer i nesten et halvt år, opplyser Barli.

Stappfull ordrebok

Han sier at starten på 2017 har vært eventyrlig for Ringsaker Takelementer.

– På de to første månedene har vi landet kontrakter for 70 millioner kroner. For hele året har vi budsjettert med 87 millioner kroner. Det er et voldsomt trykk i markedet for å bygge med store elementer med høy ferdigstillelsesgrad, sier han.

Ringsaker Takelementer har i dag 47 ansatte. Barli regner med at den store ordretilgangen vil bety 5-10 nyansettelser i løpet av 2017.

– Er det prestisje for dere å være med på dette prosjektet?

– Dette er et prosjekt vi kan sitte og følge med på fra kontoret daglig. Det er klart Mjøstårnet blir en viktig markedsføringsplakat. Det blir verdens høyeste trehus og for oss trenerder fra Innlandet er dette veldig morsomt å få være med på, sier han.

– Hvor høyt er det mulig å komme hvis noen ønsker å slå den kommende verdensrekorden på 80 meter?

– Utfordringen for trehus er det konstruktive. For montasje av veggelementer, er vi med videre opp i høyden, humrer han.