Rekordutslipp av svovel i Pasvik

Sist onsdag ble tidenes største svovelutslipp registrert i Pasvik. Det ble mål 1980 mikrogram svoveldioksid per kubikkmeter luft. Den lovlige grenseverdien er 350 mikrogram.

– Lufta smakte svovel og det lå en grå tåke over området, sier Tore Flatlandsmo Berglen ved Norsk institutt for luftforskning til NRK.

Ordfører Cecilie Hansen i Sør-Varanger er oppgitt over at Norge ikke lenger skal ha samarbeidsavtale med Russland om miljø som følge av krisen i Ukraina.

– Det har irritert oss noe forferdelig. En boikott som hindrer oss i å ta opp viktige miljøspørsmål er uforståelig for meg. Det rammer jo bare oss på norsk side, sier hun.

Ifølge Norsk institutt for luftforskning var det ugunstig vindretning som gjorde at utslippene fra nikkelverket i den russiske byen Nikel kom rett mot Norge. Byen ligger bare 8,5 kilometer unna.

Flatlandsmo Berglen sier han ikke er bekymret for utslippene og at luften i Pasvik normalt er ren og god. Han legger til at det forekommer 6000-7000 mikrogram svovel per kubikkmeter i Nikel by.

– Da unngår folk å gå ut fordi luften svir å puste inn, sier han.

Norske miljøvernmyndigheter er varslet om målingen, skriver NRK.