Private utleiere er sårbare for veggedyr. Foto: Anticimex

Private utleiere får veggedyr

Stadig flere nordmenn som leier ut boligen til feriegjester, får også veggedyr på besøk.

Det skriver skadedyrfirmaet Anticimex i en pressemeldingonsdag.

Tusenvis av nordmenn leier ut husrom via Airbnb, Finn og andre lignende tjenester. Det er dog ikke uten risiko, heter det i pressemeldingen.

– Vi blir stadig oftere kontaktet av privatpersoner som har mistanke om veggedyr etter å ha leid ut boligen sin, sier skadedyrtekniker Erik Thomas Gjølme i Anticimex.

Norge har hatt en økning på 600 prosent i veggedyrtilfeller siden 2007. I løpet av 2016 passerte antallet årlige registrerte bekjempelser 3.000, viser tall fra Folkehelseinstituttet.

– Veggedyr sprer seg ved at de følger med bagasje når folk reiser. Overnattingssteder, hvor nye gjester stadig flytter ut og inn, er spesielt utsatt, og private utleieboliger er intet unntak, sier Gjølme.

Gjemmer seg

De fleste hoteller og profesjonelle utleiere er vel kjent med veggedyr, og har gjerne gode rutiner for å håndtere problemet, skriver Anticimex. Private utleiere er ikke like proffe.

– Folk vet ikke hva de skal se etter, og derfor kan det gå lang tid før småkrypene oppdages. Har de først etablert seg i et rom, kan det være en risiko for at de sprer seg til andre rom om ikke tiltak iverksettes i tide, sier Gjølme.

De små og flate veggedyrene gjemmer seg i madrasser, sengerammer og sprekker på dagtid, som regel i nærheten av der man sover. Om natten kommer de frem for å suge blod.

– Det eneste veggedyr spiser er blod fra oss mennesker eller andre varmblodige dyr. Resultatet er plagsomme, røde bitt i huden, sier forsker Bjørn Arne Rukke i Folkehelseinstituttet.

Etter måltidet kravler de raskt tilbake til gjemmestedet hvor fordøyelse, hudskifte og egglegging foregår.

Krypenes fremmarsj

Økt reisevirksomhet og motstandsdyktighet mot insektmidler er hovedårsakene til at veggedyr nå er på sterk fremmarsj i hele verden.

– Vi skal ikke lenger enn til Sverige for å se at det er et enda større problem enn her. Også USA og Øst-Europa peker seg ut, sier Gjølme.

Å fjerne veggedyr kan koste fra 25.000 kroner og oppover.

Fem tips for å oppdage veggedyr:

  1. Se etter avføringsflekker fra veggedyrene. Disse sitter på utsiden av veggedyrenes gjemmesteder. Typiske gjemmesteder er små sprekker i treverk, metall, plast og lignende, og i sømmer, skjøter og lignende i tøy. Let også etter levende veggedyr.
  2. Ta madrassen ut av senga. Sjekk alle sømmer, knapper og glidelåser på madrassen. Sjekk der stoffet er stiftet til treverk.
  3. Sjekk sprekker og skjøter i senga. Sjekk hodegjerde, sengebunn og bein.
  4. Sjekk nattbord, møbler, bak bilder, bokhyller og andre gjenstander.
  5. Sjekk kofferter, bager, soveposer, reise senger, barnevogner og annet som er brukt ved overnatting og reiser.