Et voksent veggedyr er 4-5 millimeter langt, med bred oval kropp. Fargen varierer fra blek gul/brun til rødbrun etter at den har sugd blod. Foto: Anticimex / NTB scanpix

Ny veggedyrøkning etter sommerferien

Veggedyrene kravler opp i kofferten og blir med hjem fra ferien. Blodsugerne sprer seg i rekordfart, og fjorårets rekord ser ut til å bli slått i år.

Fakta om spredning av veggedyr

* Veggedyr forekommer innendørs i hele Norge.

* Nesten fjernet med moderne insektmidler fra 1950-tallet og utover.

* Økt reiseaktivitet har bidratt til enorm økning i forekomst, særlig etter 2000.

* Fra 2007 til 2015 har antall registrerte årlige veggedyrbekjempelser økt med over 400 prosent.

* Veggedyr spres med reisende, særlig i bagasje, men også ved transport av brukte møbler og annet innbo og i noen land på offentlig transport.

* Veggedyr går normalt ikke i klær, men ved mistanke, pakk i plast og frys det som kan være infisert i to-tre døgn ved lavere temperatur enn -18 grader.

* Klær kan også vaskes på 60 grader.

* I tillegg til bitt kan man oppdage veggedyr ved ekskrementflekker, egg, døde og levende dyr.

* Veggedyr er vanskelige å få has på, det anbefales å kontakte profesjonell hjelp

(Kilder: Folkehelseinstituttet) (©NTB)

De gjemmer seg i folder og sprekker, kryper fram om natten og suger blod fra mennesker. Skadedyrstatistikken fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser en firedobling av i årlige bekjempelser av veggedyr fra 2007 til 2015. Sommeren er høysesong:

– Vi får veldig mange henvendelser nå og flere enn i fjor. Foreløpig er problemet størst i Oslo-området, ellers i landet er det ikke kommet like langt. Men det er et storbyfenomen, og vi tror det nå vil øke i større byer ellers i landet, sier skadesjef i Anticimex, Stein Norstein, til NTB.

I tillegg til de kløende bittene melder Folkehelseinstituttet at bare å vite at veggedyrene er der kan medføre psykisk stress i form av søvnmangel og generell angst.

Reisefenomen

Økningen har pågått helt siden 2000.

– Det er en internasjonal trend som delvis skyldes mer reising, men samtidig med at veggedyrene kom i store mengder ble en del av de mest effektive sprøytemidlene mot dem forbudt. Midlene som er igjen er ikke like effektive, sier Norstein.

Ved FHI opplyser de at økningen også i stor grad skyldes motstandsdyktighet hos plageåndene, det vil si at midler i bruk ikke fungerer lenger.

Assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring og If har noen regler:

– Bud nummer én: Ikke legg kofferten på senga, verken ved ankomst eller avreise. Veggedyr elsker å krype inn i smale sprekker og gjemme seg, og de fleste steder befinner de seg i senga og rundt. De kan lett jumpe over i kofferten hvis den ligger på senga.

Alf Fjelde ved Skadedyrsenteret i Stavanger sier veggedyrskalaen dere har gått til himmels i år og at særlig menn tar med seg blindpassasjerer hjem:

– De slenger klær på gulvet, har kofferten åpen og klasker skittentøyet i kofferten før hjemreise.

Hysteri eller ikke

Vennesland har et par bud til: Ikke legg klærne i skuffer eller skap hvis møblene ser gamle og slitte ut. Plasser, gjerne kofferten på koffertstativ. Og når man kommer hjem bør kofferten pakkes ut på bade- eller vaskerom, og klærne ristes godt. Tøyet må vaskes på 60 grader hvis eventuelle veggedyr skal dø.

Norstein i Anticimex syns det blir drøyt om alle skal holde på slik.  

– Jeg blåser i å sjekke alt sånt. Ikke la angst for dette overskygge ferien. Er det veggedyr i senga vil du merke bitt de første nettene, først da gjør du noe. Har de først sugd blod, så lever de på det en uke, så det er ikke slik at du blir bitt masse hver natt. Når du kommer hjem legger du klær og sko i poser i fryseren, da dør eventuelle veggedyr som er blitt med. Men merker du ingenting i ferien, slapp av og nyt dagene.

Blir du ikke bitt de første nettene, skal det også være helt greit å legge klærne i skap og skuffer på hotell eller i leiebolig.

Unntakene

Ifølge selskapene er det Øst-Europa og særlig USA som har hatt størst problemer med veggedyr. Det er meldt at småkrypene lurer seg inn på huden til folk på busser og tog, til og med i mørket mens folk koser seg på kino. Folkehelseinstituttet

– Det er også rapportert om at folk er blitt bitt i mørket mens de sitter på kino og koser seg. Men igjen, dette er unntakene. Skal man gå rundt og bekymre seg for alt som kan skje overalt, da kan man nesten like gjerne bli hjemme, sier Norstein.