Fra venstre: Programlederne Christian Aarhus, Frode Aga, Mapei-sjef Trond Hagerud og Optimera-sjef Erik Tønnesen. Foto: Arve Brekkhus
Fra venstre: Programlederne Christian Aarhus, Frode Aga, Mapei-sjef Trond Hagerud og Optimera-sjef Erik Tønnesen. Foto: Arve Brekkhus

Podkast: Optimera-sjefen tror på lyspunkter i løpet av 2024

Hvor går veien for byggevare-markedet og når snur pilene for byggenæringen? Optimeras sjef Erik Tønnesen håper på lyspunkter i andre halvdel av 2024.

I podkasten Byggeplassen, live fra Bygg Reis Deg-messen på Lillestrøm, spurte vi styreleder i Bygg Reis Deg og Optimeras administrerende direktør Erik Tønnesen om hvor han tror markedet går for byggevare fremover.

– Vi mener at vi kommer til å se et tilsvarende marked fremover. Vi vil se noen månedlige variasjoner, men hvis vi ser på de store linjene, så mener vi at det kommer til å bli utfordrende tredje kvartal og det kommer til å bli utfordrende i første halvår. Så vil jeg si at vi håper at vi skal begynne å se noen lyspunkter i andre halvdel av neste år, sier Tønnesen.

Men Optimera-sjefen legger ikke skjul på at det krevende å spå utsiktene i usikre tider.

– Vi er veldig drevet at det som skjer i andre deler av verden, og da spesielt i forhold til rentebanene, det som skjer i USA og det som skjer i eurosonen. Norge kommer ofte etter det. Det er stor usikkerhet nå, og uansett hva jeg spår så kommer det til å bli feil, sier Tønnesen.

Trond Hagerud er sjef for Mapei. Han har også ansvaret for det nordiske og det baltiske markedet for byggevareprodusenten. Han mener det er motkonjunktur-tiltak som myndighetene kan sette i verk for å få opp trykket i byggenæringen.

– Jeg tror vi må se byggenæringen i et litt større perspektiv. Byggenæringen er helt vesentlig i forhold til det grønne skiftet vi står overfor nå. Vi står overfor en tid med energiknapphet fremover, og en tid hvor vi skal bygge de grønne løsningene, sier han og peker på to faktorer han mener er sentrale:

– Vi må spare energi der vi kan, og innenfor bygg og bolig er det et stort innsparingspotensial med tiltak som både vil ha mye å si for energibalansen, men også som motkonjunktur i den situasjonen vi står i nå, sier han.

Det andre Hagerud mener er viktig går på teknologiskiftet som er nødvendig nå for å utvikle produkter og løsninger for det nye grønne samfunnet.

– Det veldig viktig at politikerne stimulerer i forhold til forskning og utvikling, sier Hagerud.

Du kan høre mer om hva Optimera og Mapei tenker om markedet, energitilpasning og hvilke forventninger de har til Bygg Reis Deg 2023 når Optimera busser inn rundt 900 gjester til messedagene på Lillestrøm.

Presisering:

I podkasten sier vi at byggevarehandelen falt med 13 prosent i andre tertial i år sammenlignet med 2021. Dette var tall som sammenlignet september 2022 til 2021. 

Fallet fra september 2023 sammenlignet med 2022 var på 7,3 prosent i 2. tertial 2023. Fallet i proffmarkedet var på 13,2 prosent i proffmarkedet, mens privatmarkedet hadde en vekst på 1,1 prosent.