Kommunikasjonsleder i Statsbygg for Nasjonalmuseet, Birgitte Bye, ved det tyske eiketreet som ble plantet på Museumsplassen til Nasjonalmuseet mandag.

Plantet 65 år gammelt eiketre på Nasjonalmuseet

Statsbygg satte mandag ettermiddag et 65 år gammelt, tysk eiketre på Museumsplassen til det nye Nasjonalmuseet på den gamle Vestbanetomta i Oslo.

– Treet, som kan leve i tusen år, kommer fra en planteskole utenfor Bremen i Tyskland. Eik er et tre som symboliserer bestandighet, og vil danne en fin historie sammen med museet, sier kommunikasjonsleder for det nye Nasjonalmuseet i Statsbygg, Birgitte Bye til Byggeindustrien.

Eik er et stort løvtre som egner seg fint til å stå alene som et solitærtre på en stor plass, og det har lange tradisjoner som tuntre.

– Treet skifter utseende gjennom årstidene. Om vinteren vil en se treets flotte form og greinstruktur tydelig, og om sommeren kan en oppleve å være under et vakkert løvtak, sier Bye.

Nøye utvalgt

Treet er nøye utvalgt og spesialbestilt.

– Det var mange trær på audition, og dette ble plukket ut etter å ha studert bilder fra alle kanter, sier Bye.

Eiketreet har vært på reise siden fredag 22. mars til mandag 25. mars. Mandag morgen ankom det med Color Line-fergen.

– Treet har blitt bundet sammen for å ta så lite plass som mulig, og ble ført sendt med trailer fra planteskolen utenfor Bremen til Kiel. Treet skal derfor ikke oppleves slik det står i dag. Nå må alle greiner løses opp og komme tilbake til sin naturlige form. Først om noen dager vil en kunne se treets flotte greinstruktur og form, sier Bye.

Gode vekstforhold

For å sikre at treet skal bli vitalt, grønt og frodig – og at det kan få et langt liv, er det lagt ned mye arbeid i å sikre gode vekstforhold. På Museumsplassen er det derfor ca. 110 kvadratmeter med en god spesialblanding av mineral og organisk vekstjord.

Treet er elleve meter høyt, har en kronbredde på fem meter og en omkrets på 90 centimeter. Det vil få fuktighet fra et automatisk vanningsanlegg med gjødselinjektor.

Assisterende prosjektdirektør for Nasjonalmuseet i Statsbygg, Tom Erik Strøm, sier at treet markerer hvor langt Statsbygg har kommet i prosjektet.

– At vi har kommet så langt at vi har plantet dette treet i dag, betyr at vi har kommet langt i det utvendige arbeidet med det nye Nasjonalmuseet, sier Strøm.