Verdens første fossilfrie bygg med fossilfritt stål bygges i Sverige. Foto: Martin Källqvist / RuukkiVerdens første fossilfrie bygg med fossilfritt stål bygges i Sverige. Foto: Martin Källqvist / RuukkiVerdens første fossilfrie bygg med fossilfritt stål bygges i Sverige. Foto: Martin Källqvist / RuukkiVerdens første fossilfrie bygg med fossilfritt stål bygges i Sverige. Foto: Martin Källqvist / RuukkiSveriges miljøvernminister Romina Pourmokhtari var med på presentasjonen av verdens første fossilfrie bygg med fossilfritt stål. Foto: Martin Källqvist / RuukkiSveriges miljøvernminister Romina Pourmokhtari var med på presentasjonen av verdens første fossilfrie bygg med fossilfritt stål. Foto: Martin Källqvist / RuukkiVerdens første bygg med fossilfritt stål bygges i Sverige. Foto: RuukkiVerdens første bygg med fossilfritt stål bygges i Sverige. Foto: RuukkiVerdens første bygg med fossilfritt stål bygges i Sverige. Foto: RuukkiVerdens første bygg med fossilfritt stål bygges i Sverige. Foto: RuukkiVerdens første bygg med fossilfritt stål bygges i Sverige. Illustrasjon: Ruukki

Peab bygger verdens første bygg med fossilfritt stål

Denne uken kunne entreprenør Peab sammen med byggherre Wihlborgs og stålleverandørene SSAB og Ruukki Construction som de første i verden begynne montasjen av fossilfrie stålelementer i et bygg i Sverige.

– I lund har Peab i dag ferdigstilt montasjen av verdens første fossilfrie stål som brukes i byggeproduksjon. Det kjennes fantastisk gøy at vi er med på denne spennende reisen, sier Peab-konsernsjef Jesper Göransson i en pressemelding fra Peab.

– Å bygge verdens første bygg med fossilfritt stål er en milepel for hele bransjen, men ingen kan gjennomføre den grønne omstillingen alene. Vi bestemte oss for mange år siden at vi skulle samarbeide med SSAB og sammen utvikle produkter på best mulig måte så de passer bransjen vår. Vår forhåpning er at det fossilfrie stålet fra SSAB skal kunne dekke det meste av Peabs behov for såkalt konstruksjonsstål som anvendes i våre land. Det kan handle om alt innen kontorer, stålbruer og takplater til industrilokaler, supplerer virksomhetsområdesjef Stefan Danielsson i Peab Bygg.

Denne høsten annonserte Ruukki Construction at de har produsert verdens første byggeprodukter laget med fossilfritt stål fra morselskapet SSAB.

Samarbeidet med Peab er et pilotprosjekt for bygging med fossilfritt stål.

– Men dette vil ikke være kommersielt tilgjengelig i stor skala før i 2026. Elementer basert på SSAB Zero kommer for fullt i Norge allerede i 2024, og det forventer vi å levere mye av i Norge. Mengde vil avgjøres av markedet, men det kommer til å bli mange tusen kvadrat allerede i 2024, sier virksomhetsleder for Ruukki i Norge, Nils Henrik Grøndahl, til Byggeindustrien.

I første omgang er det sandwich-elementer som vil leveres med det resirkulerte CO2-nøytrale stålproduktet Zero som kommer ut i det norske markedet.

– Det kommer selvbærende takplater også, men i første omgang er det snakk om sandwich-
elementer. Etter at Byggeindustrien skrev om dette i høst, har det allerede kommet forespørsler fra folk som er interesserte i disse produktene, og jeg tror absolutt at markedet er modent. Det er ingen tvil om at Norge og Sverige går i front på fossilfrie byggevarer, sier Grøndahl.