Oslo Frp vil ha stans i vindkraftutbygging på land

Oslo Frp bryter med partilinja og vil ha resten av partiet med på å si nei til utbyggingen av vindkraft på land, men heller satse på vindkraft til havs.

Et eget forslag blir lagt fram på Frps landsmøte til helgen.

– Vi kan ikke fortsette å rasere uerstattelig natur når havvind vil være lønnsomt om få år, sier Geir Hågen Karlsen. Han sitter i fylkesstyret til Oslo Frp og er vararepresentant til Stortinget.

Partiet har fått med seg den folkelige motstanden mot forslaget til Norges energi- og vassdragsdirektorat (NVE) om utbygging av landbasert vindkraft i 13 områder.

– Forhastet

– Vindkraftlobbyen vil bygge 1.500 møller på opptil 200 meter, med motorveier mellom for frakt av møllene. Videre vindkraft på land vil rasere denne unike naturen for all fremtid. Neste generasjon vil med rette spørre hvordan vi kunne gjøre et slikt forhastet feilgrep i panikk like før et teknologisk og økonomisk gjennombrudd for havvind, heter det i resolusjonen som skal legges fram for landsmøtet.

– Det virkelig store potensialet er på flytende vindkraftverk til havs. Det vil være Norges tredje maritime industrirevolusjon, først handelsflåten, så oljenæringen, og nå havvind, sier Karlsen, som viser til at kostnadene ved havvind har falt med 45 prosent siden 2015.

Vil ikke subsidiere

Forslaget fra Oslo Frp går imidlertid på tvers av det Frp og regjeringen mener. I Stortinget nylig slo olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) fast at regjeringen ikke vil gi subsidier for å få fart på utbyggingen av vindkraft til havs.

– Vindkraft til havs vil ikke være et alternativ i den norske kraftforsyningen de nærmeste årene, sa Freiberg.

Ifølge bransjeorganisasjonen Norwea vil det kreve subsidier på mellom 3 og 4 milliarder kroner i året å bygge ut flytende havvindparker i Nordsjøen.