Redaksjonssjef i Byggeindustrien, Frode Aga, designprofessor Steinar Killi og Byggeindustrien-journalist Sindre Sverdrup Strand. Foto: Arve Brekkhus

Ny podkast: Tror 3D-printing vil endre arkitektur og byggeskikk

3D-printing er i ferd med å bre om seg i byggenæringen. Hva vil det gjøre med fremtidige byggeprosjekter?

I den siste episoden av podkasten Byggeplassen er designprofessor Steinar Killi ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo og Byggeindustrien-journalist Sindre Sverdrup Strand i studio for å snakke om muligheter og utfordringer ved bruk av 3D-print-teknologi i byggenæringen.

– Noe av det mest interessante med bruken av 3D-printing i byggenæringen, er å se hvordan det kommer til å endre arkitekturen og byggeskikken. En del arkitekter og forskere ved Loughborough University har sett på hvordan man kan bygge helt nye strukturer som er inspirert av termittuer i ørkenen. Den strukturen er veldig vanskelig å bygge med klassiske konstruksjonsmåter, men fantastisk enkel å bygge med 3D-printteknologi. Jeg tror disse mulighetene som åpner seg vil gjøre noe med arkitekturen, sier Steinar Killi i podkasten.

Byggeindustrien-journalist Sindre Sverdrup Strand, som følger teknologiutviklingen i norsk og internasjonal byggenæring tett, har allerede sett en stor utvikling innenfor 3D-printing i byggeprosjekter.

– Den første gangen vi skrev om 3D-printede hus, så fortalte vi om et prosjekt i Kina som hadde klart å bygge et hus i løpet av 24 timer. Det var en stygg boks uten vinduer. Det står i sterk kontrast til et prosjekt i Nederland der man nå har lansert verdens første 3D-printede boligprosjekt. Der ser hvert hus ut som skulpturer, så det har utvilsomt vært en fantastisk utvikling de siste årene, sier Sindre Sverdrup Strand.

Utviklingen innen 3D-printing går raskt. I Nederland har man nå har lansert verdens første 3D-printede boligprosjekt. Illustrasjon: Milestone

Du kan høre mer om 3D-printing i byggenæringen i podkasten «3D-printing som byggemetode».