F.v.: Christian Aarhus og Frode Aga diskuterer overskridelser, og hvordan vi kan unngå dem, med Statsbygg-direktør Harald V. Nikolaisen og RIF-direktør Liv Kari Skudal Hansteen i siste episode av Byggeplassen. Foto: Tuva Skare

Ny podkast: Rådgiverne takker ja til egne BVP-kontrakter

RIF takket ja til en invitasjon fra Statsbygg om å prøve ut egne Best Value Procurement-kontrakter (BVP) for rådgiverne i siste episode av podkasten Byggeplassen.

Administrerende direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen i Statsbygg og administrerende direktør Liv Kari Skudal Hansteen i Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) var med i Byggeplassen for å prate om overskridelser, og hva man kan gjøre for å unngå dem.

Det ble tidlig klart at begge tror Best Value Procurement, som blant annet Nye Veier bruker, kan være veien å gå.

- Den er interessant fordi da utfordrer du jo leverandørene dine til hvilken risiko du ser for å møte for eksempel fremdriften kostnadsrammen og så videre. Det man faktisk ser på hva man har gjort av avbøtende tidligere hvis det skulle skje noe uforutsett. Det kan gå på grunnforhold, og andre ting man kanskje ikke alltid kan sjekke, og dermed har man på en måte gått gjennom det bildet på forhånd, sa Hansteen.

Hun mener det er mange fordeler ved å ha leverandørene til et prosjekt inne allerede før det er skrevet kontrakt.

- Vi ser at vi får en helt annen måte å samarbeide med entreprenørene, underentreprenørene og de tekniske entreprenørene. Alles kompetanse kommer frem på et tidlig tidspunkt, la RIF-sjefen til.

For Statsbygg-direktør Nikolaisen, som i tillegg er nestleder i Nye Veier-styret, var dette som musikk i hans ører.

- Der er bra at RIF er så positive, det er de som har bragt denne metoden til Norge og satt den agendaen. Så skulle jeg gjerne ønske at rådgiverne var mer ambisiøse på egen vegne. Altså BVP for entreprenørkontrahering og totalentreprise, men for oss som byggherre er det en like stor utfordring hvilket ansvar rådgiverne vil ta. Hvordan bidrar rådgiveren til å hjelpe byggherren. Uten å trekke paralleller til Stortinget direkte, så er det klart at vi ser etter noe annet hos rådgiverne enn folk som fakturerer timer – og lever av det. Og da tror jeg et verktøy som BVP utfordrer rådgiverbransjen til å ta et litt større ansvar og finne ut av hvordan skal man hjelpe byggherren ut over å være et tegnekontor som fakturerer en timepris, sa han.

- Vil dere ta den utfordringen?

- Ja, for det handler jo om verdiskapning, og det å kjøre BVP på rådgiverkontrakter tror jeg er veldig bra. Fordi vi har innsikt og kompetanse til å avdekke risiko, og hvordan man møter den risikoen. Jeg ønsker den invitasjonen velkommen, smilte Hansteen.

Nikolaisen var godt fornøyd med at Hansteen og RIF tok invitasjonen, og fortalte at en av utfordringene til Statsbygg på våre prosjekter nå er en eksplosiv økning av kostnader til rådgivere.

BVP var bare noe av det Nikolaisen og Hansteen pratet om i den siste episoden av Byggeplassen. Stortinget, Regjeringskvartalet og politikerstyrte prosesser for å nevne noe.

Her finner du podkasten Byggeplassen

Du kan abonnere på podkasten via din podkast-app på telefonen.

Du kan også lytte til alle podkast-episodene fra din PC her.

Mobilvennlig tilgang til podkasten finner du her.