<p>Doosan viser frem den nye DA45-modellen under Bauma i München.</p>Selger Jon Boye Lie i Rosendal Maskin.Bauma er første gangen Doosan viser den nye 80-tonns graveren DX800LC.Doosan kommer også med nye minigravere.

Ny dumper fra Doosan - DA40 blir DA45

Doosan erstatter dagens DA40 dumper med en splitter ny DA45 med blant annet ny drivlinje og ny hytte. Men det første man legger merke til er Doosan-dumpernes nye design.

Under Bauma i München viser Doosan frem både den nye DA45-modellen og DA30 dumperen som begge nå kommer med nytt design. DA30 modellen kom med blant annet ny drivlinje og ny hytte for cirka ett år siden, og nå følger Doosan opp med en splitter ny DA45-modell med de samme oppgraderingen.

Tilgjengelighet fra bakkenivå

Ifølge salgs- og markedssjef Jan Roger Lindseth ved Doosans dumperfabrikk i Elnesvågen, er det steg V motorkravet som er utgangspunktet for oppgraderingene og designendringen Doosan-dumperne nå har fått.

– Under utviklingen av de nye dumperne har vi også fokusert på tilgjengelighet fra bakkenivå, det vil si på ulike servicepunkt og også påfylling av diesel og UREA. Dette er viktig med tanke på sikkerhet, men det er også detaljer som gjør arbeidsdagen enklere, sier Lindseth.

Viktig å endre til DA45

Lindseth forklarer hvorfor det var viktig for Doosan å endre DA40 til DA45.

– DA40-modellen vi har i dag har en nyttelast på 40 metriske tonn, altså 44 amerikanske short ton. Vi har lagt på ett short ton og får dermed en maskin i klassen 45 short ton. Vi har med andre ord ikke økt kapasiteten veldig mye, men vi har sørget for at maskinen nå ligger i 45-segmentet og den er tilpasset den internasjonale klasseinndelingen som måles i short ton, sier Lindseth.

– Vi ser at 45-klassen kommer mer og mer i markeder utenfor Europa. Derfor er det viktig at maskinen blir gjenkjent som en 45-modell. Vi tror det vil ha en positiv virkning i markedene i Afrika, Asia og Sør-Amerika, fortsetter han.

Lindseth forventer at de første DA45 dumperne vil rulle ut fra fabrikken i Elnesvågen i første halvdel av september. Rosendal Maskin kan med andre ord starte leveringen av den nye dumperen til høsten.

Ny 30-tonns graver

30-tonns graveren DX300LC-7 er en annen viktig nyhet på Doosans Bauma-stand. Ifølge selger Jon Boye Lie i Rosendal Maskin er eksisterende 30-tonner fra Doosan en god og solid maskin, som har blitt populær hos de norske Doosan-kundene. Han har derfor store forventinger til den nye 30-tonneren som ifølge Lie blant annet har fått et skikkelig løft i hyttemiljøet.

– Hytte og kjørekomfort betyr mye for norske kunder. Nå føler jeg at Doosan har tatt nok et solid steg opp på dette området, sier han.

360-graders kamera

Lie trekker også frem at maskinen kommer med 360 graders kamera med egen skjerm i hytta som standard. I tillegg finner man en åtte tommer touch-skjerm hvor man kan styre det meste av funksjoner.

– Vi forventer at de første maskinene vil komme til Norge mot slutten av året, opplyser Lie.