Krzysztof Wojslaw. Foto: Nicki Twang
Krzysztof Wojslaw. Foto: Nicki Twang

Norske rådgivere til topps i internasjonal kåring - sikret dobbeltseier

Swecos bruingeniør Krzysztof  gikk helt til topps da den europeiske foreningen for rådgivende ingeniører «EFCA» kåret Europas mest talentfulle ingeniør. Tor Martin Lystad fra Norconsult fikk andreplassen.

Ifølge juryen var det høyt nivå på kandidatene og prosjektene det ble konkurrert om, men til slutt var det Wojslaw og hans arbeid med Randselva bru som stakk av med seieren. Wojslawhar jobbet i Sweco siden 2016 og jobber som fagekspert på parametrisk design og VDC, forteller Sweco i en pressemelding.

I fjor kåret Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) ham til Årets Unge Rådgiver.

– Det er klart at dette er stas, og både nominasjonen og utmerkelsen er en fin bekreftelse på jobben vi gjør. Jeg vil takke for tilliten jeg har fått av lederne mine Amund Geicke og Kjetil Rørvik. Da jeg begynte å snakke om parametrisk design, var det ingen som visste hva jeg snakket om. Jeg har fått masse tillit, og det har lønnet seg, sier Wojslaw i meldingen.

Det er RIF som nominerer kandidater til konkurransen, og administrerende direktør i RIF, Liv Kari Skudal Hansteen sier i meldingen at hun er strålende fornøyd med finalistene.

– RIF vil gratulere både Krzysztof Wojslaw og Sweco med en fantastisk seier. Vi vil også gratulere Tor Martin Lystad og Norconsult med sølvplassen. Dette er en stor anerkjennelse av kompetansen disse RIF-bedriftene innehar, og ikke minst hvor gode bedriftene er til å slippe unge krefter til. Det handler om godt lederskap og kultur. Resultatet av konkurransen synliggjør med all tydelighet hvor dyktige de unge rådgivende ingeniørene fra RIF-bedriftene er. Dette har vært en konkurranse med svært mange, sterke europeiske kandidater. Dermed blir Krzysztofs seier og Tor Martins andreplass, ekstra imponerende, sier RIF-direktøren.

Hun får støtte av Sweco-sjef Grete Aspelund.

– Det gjør meg utrolig stolt og glad at Krzysztof er vinner av EFCA Future Leaders. Vi har et sterkt fagmiljø innen parametrisk design i Sweco Norge, og her har Krzysztof allerede lenge utmerket seg. Han er en stor ressurs for oss - og en velfortjent vinner. Jeg vil gratulere både Krzysztof og Tor Martin, som begge er gode representanter for bransjen, sier Aspelund i samme melding.

Lystad har jobbet med store bruer i Norconsult i åtte år. Han har en sentral rolle innen selskapets satsing på fjordkryssinger, og har de siste årene jobbet med og avsluttet en doktorgrad. Det er for hans innsats innen nettopp fjordkryssinger han nå har fått pallplassering i kåringen av Europas mest talentfulle unge rådgiver

Tor Martin Lystad. Foto: Norconsult
Tor Martin Lystad. Foto: Norconsult

– Fjordkryssingsprosjektet har mobilisert mange kloke hoder fra Statens vegvesen og flere norske konsulentbedrifter. Prosjektet representerer en ny, ingeniørmessig gullalder, og det er utrolig gøy at min delaktighet her legges så positivt merke til. Det å komme til finalen i denne konkurransen var fantastisk, og å ta sølvet blant så mange ingeniørstjerner er utrolig. Jeg er veldig stolt. Jeg vil også sende en varm gratulasjon til Krzysztof Wojslaw - en verdig vinner! To norske bruingeniører på toppen av pallen er enestående, sier Lystad i en pressemelding fra Norconsult.

De forteller at blant sine kollegaer blir han omtalt som lynskarp og med et stort talent, og som en som har grepet mulighetene til å jobbe med de mest kompliserte problemstillingene innen sitt fagfelt. Han har vært i øverste sjikt helt siden han gikk ut som beste student på sitt kull ved OsloMet, og fikk nylig også utmerkelsen for beste tekniske rapport (best paper) i Tom A. Wyatt Award, som også stiller krav til personlighet hos kandidatene.

– Fra min tid som prosjektleder av Ferjefri E39 i Statens vegvesen, var Tor Martin en av de som skilte seg ut blant de 90 doktorgradsstudentene vi hadde, og som våre fagfolk i vegvesenet ofte la merke til og omtalte. Det er svært fortjent at Tor Martin stakk av med sølvet, sier Kjersti Kvalheim Dunham, prosjektdirektør i Norconsult.

Skudal Hansteen trekker frem at de to kandidatene viser vei for andre i bransjen.

– Det lover svært godt for Norge at norsk ingeniørkompetanse får en slik internasjonal anerkjennelse. Vi har store utfordringer som skal løses. Dette har rapporten State of the Nation 2021 vist, både for å ta vare på norsk infrastruktur og for å bygge bærekraftig i møte med klimaendringene. Digitalisering og bruk av ny teknologi blir ekstremt viktig i løsningen av disse utfordringene og her viser prisvinnerne med Krzysztof og Tor Martin vei for andre unge rådgivere og bransjen. Dette er en stor bragd som også alle i Norge kan være stolte av, og som det politiske lederskapet i Norge bør merke seg, avslutter Hansteen.