Foto: Pon Equipment.

Norsk Stein fornøyd med elektrisk Cat-hjullaster

Norsk Stein avdeling Jelsa økte produksjonen og reduserte driftskostnadene etter at de tok i bruk Caterpillars elektrisk drevne hjullastermodell Cat 988K XE

Det skiver Pon Equipment i en pressemelding.

Norsk Stein fikk i mars i år levert Norges første Cat 988K XE. Ifølge Pon Equipment løfter 988K XE effektiviteten til et helt nytt nivå, både på drivstofforbruk og produksjon. Den nesten 60-tonn tunge hjullasteren gir 25 prosent høyere produksjonseffektivitet på 20 prosent mindre drivstoff enn den mekanisk drevne 988K. Med samme antall hestekrefter som 988K (588 hk), er XE maskinen likevel sterkere og mer effektiv til lasting og transport da den har raskere akselerasjon på grunn av den trinnløse elektriske drivlinjen, melder Pon Equipment.

For en stor bedrift som Norsk Stein er det viktig å kunne gjøre det de kan for å redusere klimaavtrykket. Med 988K XE reduseres utslippene tilsvarende 13,5 personbiler kjørt i et år sammenlignet med 988K, skriver Pon Equipment i meldingen.

Serviceintervallen for olje og filter er forlenget og på enkelte komponenter fordoblet fra 1000 til 2000 timer. Dette gir betydelig besparelser på driftskostnadene mellom XE og vanlig 988K. Den elektriske motoren øker også motorlevetiden med opptil 3,500 timer økt levetid på dieselmotor, ifølge Pon.

- Maskinen er utrolig god å kjøre. Den har trinnløst gir, som gir en jevnere flyt og gjør det veldig behagelig å arbeide med, sier sjåfør Jan Terje Iversen.

Inne i førerhytta finner man også LCD monitoren, hvor man med få tastetrykk kan oppnå optimal innstilling på drivlinje og hydraulikk, som gjør maskinen enda mer effektiv.

Ifølge Pon Equipment har produksjonstallene fra maskinen hos Norsk Stein blitt lagt merke til av Heidelberg som nå har bestemt seg for å kjøpe en lik Cat 988K XE til sin sementfabrikk, Norcem Kjøpsvik AS.

Norsk Stein på Jelsa er Europas største steinbrudd, hvor de jobber med produksjon av byggeråstoffer. Her produseres det omlag 13 millioner tonn årlig, av steintypen granodioritt. Bedriften er eid av tyske Mibau-Stema, og det meste av produksjonen blir eksportert til Europa.

Norsk Stein har et 20-talls maskiner, hvorav 14 av de er Cat. De har to 988K i tillegg til XE maskinen, flere 992K hjullastere, 777G tipptrucker, 14M veihøvel og ett par gravemaskiner, skriver Pon Equipment i meldingen.