Nordmenn er verdensmestre i oppussing. De yngste pusser opp hyppigst og gjør mer selv enn de eldre aldersgruppene - som gjerne hyrer inn proffer til jobben. Foto: Colourbox

Nordmenn pusser opp for 83 milliarder

Når 2019 er over, vil nordmenn ifølge ekspertene ha brukt nærmere 83 milliarder kroner på oppussing.

Kåre Elnan, Prognosesenteret. Foto: Robert Wallmann, ifi.no

Det er ingen hemmelighet at nordmenn liker å pusse opp i egne hjem. Og vi bruker mer penger på oppussing for hvert år som går, ifølge en pressemelding fra ifi.no.

– I fjor brukte norske husstander mer enn 81,3 milliarder kroner på slike arbeider, og vi venter at dette vil øke til nærmere 83 milliarder kroner inneværende år. Det betyr at vi i år bruker mer penger på vedlikehold og renovering av eksisterende boliger enn på bygging av nye boliger her i landet, sier Kåre Elnan, partner og markedsdirektør i Prognosesenteret.

1 av 3 pusser opp

Ifølge Elnan pusser en tredjedel opp boligen årlig.

– Det vil si at i overkant av 825 000 husstander gjennomfører innvendige eller utvendige oppussingsarbeider i egne boliger hvert år, utdyper han.

De yngste pusser opp oftest

Det er den yngre garde som tar malepensel og maskeringsteip fatt hyppigst.

– Det er betydelige forskjeller når det gjelder hvor ofte man pusser opp boligen man bor i.De yngste aldersgruppene, <30 år og 30-39 år, ligger på topp når det gjelder oppussingsarbeider, med en frekvens på henholdsvis 2,6 og 2,3 år. Oppussingsfrekvensen avtar med økende alder, og i de eldste aldersgruppene ligger oppussingsfrekvensen på fire år, forklarer Elnan.

100.000 kroner i snitt

Nordmenn er kjent for å bruke mye penger på oppussing, og ifølge Prognosesenteret bruker de som pusser opp i gjennomsnitt rundt 100.000 kroner når de først gjør noe.

– Om vi ser verdie av oppussingstilbake i nroske boliger opp mot antall husstander her i landet, betyr det at en norsk husstand bruker 33.600 kroner i gjennomsnitt på oppussing av egen bolig, sier Elnan.

Ikke overraskende er det eierne av eneboliger som topper listen når det kommer både til hyppighet og pengebruk.

– De som bor i eneboliger pusser i gjennomsnitt opp hvert 2,5 år og bruker litt over 127.000 kroner når de foretar oppussing. Tilsvarende tall for de andre boligtypene er henholdsvis tre år og 47.000 kroner for dem som bor i småhus, og fire år og 54.000 kroner for dem som bor i leiligheter, sier han.

Eldre setter bort jobben

Vi gjør fremdeles mye av oppussingen selv, men jo eldre vi blir, jo mer liker vi å få hjelp av proffene.

– Gjør-det-selv andelen synker, og håndverkerandelen øker med stigende alder. I den yngste aldersgruppen foretas 75 prosent av de innvendige oppussingsarbeidene av boligeier selv eller ved hjelp av venner og bekjente, mens håndverker utfører en fjerdedel av arbeidene, sier Elnan.

Stue mest pop

– Entre og stue er de rommene med høyest oppussingsfrekvens, begge pusses opp omtrent hvert tiende år. På den andre siden av skalaen kommer vaskerom, kjeller- eller loftsstue, med en oppussingsfrekvens på cirka 20 år, avslutter han.

Stuen, er sammen med entreen, det rommet som oftest pusses opp, ifølge Prognosesenteret. Foto: ifi.no