Boligmarkedsbarometeret for september viser at det norske folk for fjerde måned på rad tror på stigende boligpriser. Foto: Monsen, NBBL

NBBL: Over halvparten tror boligprisene stiger

NBBLs boligmarkedsbarometer faller fra 22,1 i august til 18,9 i september. Samtidig øker andelen som tror på stigende boligpriser til 54 prosent.

Det skriver Norske Boligbyggelag (NBBL) i en pressemeldingtirsdag.

– Stadig flere tror på stigende boligpriser, men samtidig ser vi en snikende uro for økt rente. Sistnevnte veier tyngst og bidrar til at barometeret faller for første gang siden april, sier Christian Frengstad Bjerknes, sjeføkonom i NBBL.

Andelen som tror på stigende boligpriser øker for fjerde måned på rad til 54 prosent, heter det i pressemeldingen.

Kun syv prosent tror at boligprisene skal falle det neste året. Detaljene i undersøkelsen viser at det er særlig i Oslo at boligprisforventningene er tiltagende, her venter hele 75 prosent stigende boligpriser de neste 12 månedene.

– Den lave igangsettingstakten i Oslo bekymrer. Politikere og boligbyggerne bør komme sammen og finne ut hvor skoen trykker, sier Frengstad Bjerknes.

Arbeidsledigheten er fortsatt på et høyere nivå enn før Covid-19, men frykten for å miste jobben er, ifølge NBBLs barometer, normalisert. Kun fem prosent sier de er bekymret for å miste jobben.

Andelen som tror på økte rente det neste året øker, ifølge NBBL, fra 38 prosent i august til 51 prosent i september. En betydelig oppgang. Særlig tatt i betraktning at Norges Banks egen prognose indikerer nullrente i minst to år til.

– Store deler av økonomien har hentet seg inn fortere enn ventet, det taler for en raskere renteoppgang enn det Norges Bank har sett for seg, avslutter Frengstad Bjerknes i pressemeldingen.