<p>Montasjen av limtrekonstruksjoner for Mjøstårnet startet denne uken. Foto: Jørn Hindklev</p>Arthur Buchardt og administrerende direktør Rune Abrahamsen i Moelven Limtre. Foto: Jørn HindklevHENTs prosjektleder Erik Tveit. Foto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn Hindklev

Montasjen av verdens høyeste trehus er i gang

Moelven Limtre har nå startet montasjen av limtreelementene til verdens høyeste trehus, Mjøstårnet i Brumunddal.

Denne uken startet monteringen av limtrekonstruksjoner for Mjøstårnet i Brumunddal. Det er ingen tvil om at bygget raskt vil bli et landemerke i Brumunddal. Det går unna når 17 meter høye limtrekonstruksjoner stables på plass i høyt tempo.

Tirsdag hadde byggherre Arthur Buchardt trommet sammen til en pressekonferanse sammen med totalentreprenøren HENT og leverandøren Moelven Limtre for å markere milepælen i det profilerte prosjektet.

Nå blir limtrekonstruksjoner på hele 10,5 tonn i det første montasjetrinnet heist på plass.

Montasjen av massivtre til det som blir trapperom og heissjakter i bygget er også i gang.

Stolt byggherre

– Bygget kommer til å bli seks ganger så høyt som det dere ser nå, sier byggherre Arthur Buchardt begeistret.

Det er en tydelig stolt byggherre som kommer med anerkjennende ord til det lokale næringslivet.

Arthur Buchardt. Foto: Jørn Hindklev

– Det som er hyggelig i dette prosjektet er at materialene til bygget produseres i Ringsaker og er kortreist. Men det er like viktig er at kunnskapen til å bygge dette bygget finnes i Ringsaker og lokalt. Jeg gjør dette for å vise hva Ringsaker har av produkter og kompetanse. Summen av det er unikt. Det er ingen andre kommuner i verden som hadde klart å skape dette i sin egen kommune, sier Buchardt.

Byggekrana på byggeplassen nå på cirka 65 meter, men skal bli 95 meter høyere etter hvert som bygget reiser seg mot ny verdensrekord for trehus på 18 etasjer og rundt 80 meter.

Totalprosjektet med et badeanlegg er på cirka 16.000 kvadratmeter. Det er første gang et badeanlegg blir bygget i massivtre med tilhørende søyler av limtre.

– Badeanlegget er kvalitetssikret av Moelven og Sintef. Det blir et skoleeksempel på hvordan man også kan bygge et badeanlegg i tre, sier Buchardt.

Utfordringer med grunnforholdene

Han opplyser at prosjektet fikk litt større utfordringer enn forutsatt med grunnarbeidet.

– Vi er i rute. Det tok lenger tid med grunnarbeid og peling enn vi hadde beregnet, men HENT og grunnentreprenøren har jobbet døgnet rundt. Vi følger nå fremdriftsplanen, sier Buchardt.

Badeanlegget skal åpnes ferdig 3. januar 2019, mens selve tårnet som inneholder leiligheter, hotell, kontorer, restaurant og tilhørende fellesarealer skal stå ferdig 1. mars 2019.

Fem montasjetrinn

Administrerende direktør Rune Abrahamsen i Moelven Limtre opplyser at Moelven Limtre begynte produksjonen av limtrekonstruksjonen i april.

Rune Abrahamsen, Moelven Limtre

– Vi startet monteringen av limtrekonstruksjonene mandag, og har allerede heist på plass fire rammer som er rundt 17 meter høye. Når vi er i gang med montasjen, går det unna, sier han.

Det betyr at Moelven Limtre må ligge i forkant med leveransene.

– Vi har jobbet på spreng med produksjon siden i sommer for å holde tritt med fremdriften nå når montasjen er i gang, sier han.

Byggingen av tårnet er delt inn i fem montasjetrinn.

– Bygget vil stå med sin fulle høyde rundt påsketider neste år, opplyser Abrahamsen.

Ringsaker Takelementer leverer ferdig isolerte veggelementene til Mjøstårnet med vinduer ferdig montert.

– Det er kortreist og blir produsert 300 meter fra byggeplassen, sier Buchardt.

Montasjen av de første veggelementene vil starte cirka 1. november.

Du kan lese mer om prosjektet i Byggeindustrien nummer 14.