<p>Slå to fluer i en smekk hvis du skal bygge terrasse i sommer. Det er fullt mulig å bygge en terrasse som er pen å se på, giftfri og krever lite vedlikehold. (Foto: Lunawood)<br></p>Terrasse - KebonySørenga - Bjørvika havnepromeande i KebonyTerrasse - Royal TræTerrasse - Royal TræTerrasse - Lunawood Foto: Foto: Valokuvaaja Ari IjäsChelsea Flower Show 2010 - Darren Saines' hage Kebony Naturally Norway Foto: Foto: Helen FicklingTerrasse - LunawoodTerrasse - Royal TræTerrasse - Kebony

Miljøvennlig terrasse med lite vedlikehold

Den ideelle terrassen er pen, giftfri, tåler vær og vind og krever lite vedlikehold. (Bildekarusell)

Om Svanemerket

- Nordens offisielle miljømerke

- Helhetlig miljømerke: Følger produktet fra råvare til avfall

- Vurderer alle relevante miljøproblemer i alle faser

- Bare de beste produktene klarer å bli svanemerket

Hvis du skal legge terrasse i sommer, kan det lønne seg å sjekke ut plankene til Kebony, RKC Thermo Royal og Lunawood. Dette er holdbart tre som har høy kvalitet, eldes med skjønnhet og som er helt uten giftstoffer, ifølge en pressemelding fra Miljømerking.

Denne guiden kan hjelpe deg å finne din favoritt.

Kebony – sukkersøt innovasjon

Kebony fant likegodt opp en helt egen prosess for å lage vakkert, giftfritt og fritidsvennlig trevirke. Kebonering heter dette.

Et stoff som kommer fra sukkerrørproduksjon blir presset inn i furutreet under høyt trykk. Trykket gjør at væsken kommer inn i alle porene i treet. Så tørkes treet ved å bli varmet opp til over 100º.

Resultatet er terrasseplanker som er formstabile og som tåler nordisk vær. Den varme gløden i treet blir gradvis mer sølvskimrende. Produktet er vedlikeholdsfritt med en holdbarhet på minst 30 år.

Kebonys holdbare trevirke har vakt internasjonal oppmerksomhet, blant annet ble de i 2014 utnevnt til Technology Pioneer av World Economic Forum, en utmerkelse aktører som Google og Twitter har fått tidligere. Svanemerket fikk de allerede i 2004. Kebony føres av Maxbo og en mengde andre forhandlere over hele landet.

RKC Thermo Royal – badet i linolje

Danske Royal Træ er også innovatører. Deres terrasseplanker er laget av skandinavisk furu som varmes opp slik at cellulose og harpiks som er i treet blir karamellisert og herdet. Dette gjør plankene formstabile og sterke. Etterpå går trevirket gjennom en prosess der det tar opp store mengder renset linolje.

Vanlig linolje inneholder eggehvitestoffer som er næring for bakterier og sopp, men Royal Træ fjerner disse stoffene fra oljen, og dermed blir trevirket enda mer bestandig. RKC Thermo Royal kaller seg Nordens edeltre, og har den samme, varme gløden.

RKC Thermo Royal fikk Svanemerket i 2014. Både Maxbo og XL-bygg fører RKC Thermo Royal.

Lunawood – finsk saunatre

Lunawood er finsk, og blir laget ved at treet varmes opp til rundt 200º, og blir herdet av at varme og vanndamp får sukkerkjedene i trecellene til å brytes ned. Etter denne sauna-aktige prosessen kan ikke for eksempel sopp vokse på treet, fordi det ikke inneholder næringsstoffer mer.

Treet blir også sterkere og mer stabilt av oppvarmingsprosessen. Lunawood blir ikke behandlet med kjemikalier overhodet.

Lunawood er i utgangspunktet lysere i fargen enn Kebony og Thermo Royal, og får (som de to andre) mer grålig patina over tid. Lunawood ble svanemerket i 2010, og selges blant annet av Bygg 24.

Svanemerket trevirke

Kebony, Thermo Royal og Lunawood kan være noe dyrere i innkjøp enn de aller billigste alternativene. Disse tre typene er til gjengjeld praktisk talt vedlikeholdsfrie. Det sparer du både tid og penger på i de 30-40 årene du har terrassen. I tillegg er det en miljømessig gevinst at materialene er helt uten skadelige stoffer. Billig, trykkimpregnert trevirke kan inneholde så mye gift at det må behandles som spesialavfall i deler av Norden. Det slipper du helt å bekymre deg for med de svanemerkede typene.

Svanemerket stiller strenge krav til hvordan trevirket blir tatt ut av skogen og hvordan det blir behandlet. Skogen skal drives bærekraftig. Da ødelegger ikke skogsdriften skogen som økosystem. Svanemerket krever også at skogeieren ikke tar ut mer trevirke enn det blir plantet.

Bruk av trevirke fra områder som er vernet eller omdiskutert er utelukket. Verken truede plante- og dyrearter eller lokalbefolkningen skal lide av skogsdriften.

Alt trevirke i svanemerkede produkter skal være sporbart. Det vil si at svanemerkets fagfolk kan finne ut akkurat hvor treet kom fra, og kontrollere at skogsdriften tilfredsstiller de kravene vi stiller.