Mai-måned viser en nedgang for igangsettingen i det normalt så stabile eneboligmarkedet på hele 29 prosent.

Mai var ny svak boligmåned

Mai måned viser nok et tilbakeslag for boligbyggingen med en svikt på 26 prosent både for igangsetting av og salg av nye boliger sammenlignet med samme måned i fjor.

– Det er ingen grunn til å legge skjul på at dette er svake tall, og at vi hadde håpet på at tallene hadde vært bedre, kommenterer adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene som i samarbeid med Prognosesenteret presenterer månedlig boligstatistikk.

Stabilt svakt

Det er salgstallene som indikerer hvordan boligbyggingen blir fremover. Og samlet salg etter årets fem første måneder viser en tilbakegang på 24 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Salget ligger også godt bak nivåene for 2011 og 2012 med henholdsvis 17 og 22 prosent fall, og her har den prosentuelle negative avstanden til de tre foregående årene holdt seg stabil.

Igangsettingstallene for nye boliger etter årets fem første måneder ligger 16 prosent bak tallene for samme periode i fjor. Også sammenlignet med årene 2011 og 2012 viser igangsettingen en svikt på henholdsvis 30 og 26 prosent, og nivået er likt med 2010 som kan karakteriseres som et forholdsvis svakt år etter bunnen under finanskrisen.

Alle byggtyper rammes

Salgsnedgangen rammer fremdeles alle byggtyper. Men leiligheter er klart hardest rammet i mai med en nedgang på hele 36 prosent, mens fallet er på 33 prosent etter årets fem første måneder. For småhus er svikten på henholdsvis 27 og 16 prosent, mens eneboliger opplever en svikt på 12 prosent i mai og 18 prosent så langt i år.

Når det gjelder igangsettingen viser ellers den så stabile eneboligbyggingen et fall på hele 29 prosent i mai, mens tilbakegangen så langt i år er på 12 prosent. Småhus ligger stabilt på en nedgang på henholdsvis 22 og 21 prosent, mens leilighetsfallet i mai var på kraftige 26 prosent, mens leilighetssvikten så langt i år er på 15 prosent.

Krevende garantistillelse

Jæger tror årsaken til at boligbyggingen fortsatt stamper i motvind, er sammensatt, og at flere krefter virker mot hverandre.

– I markedet for boligbygging er det mange små aktører. Disse vil forsvinne over i andre byggmarkeder når boligmarkedet oppleves som vanskelig. Og en av utfordringene for de små aktørene i boligmarkedet, er økte krav til garantistillelse som nå slår inn for fullt, forklarer Jæger som tror at justisministeren vil bli den viktigste boligminiseteren fremover.

Han opplyser at Boligprodusentene sammen med Byggmesterforbundet har sendt brev til justisministeren hvor man ber om at et blir satt ned et utvalg til å vurdere konsekvensene av økte krav til garantistillelse, og hvordan utfordringene med behov for økt kapital kan løses.

– Dette brevet har justisministeren valgt ikke å svare på. Kanskje på tide at statsministeren griper inn og overfører også Bustadoppføringslova til Kommunal- og moderniseringsdepartementet, foreslår Jæger.

Nedgang i de fleste fylker

Mens kun Troms og Sogn og Fjordane etter årets frem måneder kan vise til positive tall for både salg og igangsetting, preges totalbildet av til dels kraftig nedgang i de fleste fylkene både i salg og igangsetting så langt i år. Dette gjelder ikke minst for store boligfylker som Akershus, Oslo, Vest-Agder, Hordaland og Sør-Trøndelag.

Størst underskudd på nye boliger basert på årstakt for boligbyggingen og beregnet boligbehov frem mot 2020 er det i Oslo som trenger 4500 nye boliger. Stort underskudd er det også i Hordaland med 2000 boliger, mens Akershus ligger an til å mangle om lag 1500.

Optimismen på vei ned

Rekken av nedslående tall for boligbyggingen har nå også begynt å ramme optimismen ute hos boligbyggerne som har vært stigende frem til mars både på 3 og 12 måneders sikt. Men i april snudde forventningskurven nedover og nedgangen fortsetter nå i mai.