Raset i Ålesund
Vi mener utvalget som nå har lagt frem en rapport etter Ålesund-tragedien, har gjort en god og samvittighetsfull jobb. De har også lagt frem konkrete forslag til forbedring av lovverket. Det tror vi er viktig og nødvendig. Det som skjedde i Ålesund må være en vekker både for kommuner, utbyggere og boligkjøpere. Av og til tøyer vi grensene for at nye boligprosjekter skal få en fantastisk utsikt og beliggenhet. Men den norske naturen er ikke til å spøke med. Det å manipulere med fjellet kan gi konsekvenser.
Denne artikkelen er over ti år gammel.
Derfor slutter vi oss helt og fullt til kravet om bedre geologisk kontroll på vanskelig fjelltomter og at geologer kontrollerer de tomtearbeider som blir utført. Det å ha en sakkyndig ingeniørgeolog til å vurdere fjellet både før og etter et tomtearbeid mener vi ikke bare er fornuftig, men helt nødvendig. Sikkerheten må gå foran alt annet. Dette er kostnader man må regne inn i prosjektet før det selges.
Det kan selvsagt føre til at noen boligprosjekter aldri blir realisert. Det blir for dyrt og farlig å bygge på slike områder. Men hva så? Uansett må sikkerheten gå foran. Det å kjøpe inn tomteområder som kan utvikles som ørnereder, er ikke alltid å anbefale.
Vi har i Byggeindustrien mange ganger advart både enkeltpersoner og kommuner fra å anlegge boligområder i rasfarlige strøk eller i områder som er utsatt for andre farer. Det kan være vind eller det kan være flom. Når nye boligområder skal anlegges, må det alltid skje en risikoanalyse - og fagfolk må trekkes aktivt med.
Velger man å bygge på "farlige" områder må det settes inn sikringstiltak som virkelig holder - også for ekstreme situasjoner. Og dem kan det bli mange av slik klimautviklingen nå er.