Lærlingekrav viktig for næringens utvikling

Det norske samfunnet, og ikke minst byggenæringen, har et enormt behov for fagarbeidere, og dette behovet vil bare øke på i årene fremover. Tilgangen på nye fagarbeidere har vært for lav de senere årene, men et viktig forslag som ble presentert fredag kan få stor innvirkning på hvordan rekrutteringsarbeidet vil bli i de kommende årene.

Det offentlige kjøper inn tjenester for rundt 460 milliarder kroner, hvor bygg og anlegg har en stor andel av denne potten. Fredag la regjeringen frem et nytt lovforslag som vil få stor betydning både for byggenæringen og for de unge og lovende som ser for seg en fremtid innen bygg og anlegg. Det offentlige skal nå stille krav om at det skal være lærlinger i alle offentlige byggeoppdrag. Dette er en stor seier for hele den norske byggenæringen og er noe som vil bli et viktig verktøy for å sikre fremtidig rekruttering innen bygg og anlegg.

Dette er noe næringen har kjempet for i flere år, og har i den senere tid være en av fanesakene til Byggenæringens Landsforening (BNL) og Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA). BNL-organisasjonene har lagt ned en kjempeinnsats innen dette arbeidet, og det er tydelig at regjeringen har lyttet til innspillene og arbeidet som nå er gjennomført rundt denne saken. Dette er helt klart en stor seier for BNL.

Det nye lovforslaget vil få stor innvirkning på hvordan kontraktene blir utformet og dermed selvsagt også hvem som kan ta på seg offentlige oppdrag i tiden fremover. I lovforslaget heter det at innen alle offentlige anskaffelser skal stilles krav om lærlinger. Det er viktig å merke seg at dette gjelder inne det enkelte oppdrag – og at samme regler skal gjelde for utenlandske foretak.

Dermed legges det nå opp til at bedrifter som ikke har læreplasser, kommer til å bli utelukket fra en rekke kontrakter med det offentlige. Det vil selvsagt også kunne ha en ekstra positiv effekt ved at de seriøse virksomhetene som tar ansvar for å utdanne fremtidens fagarbeidere skal belønnes for dette – og ikke risikerer å tape offentlige oppdrag ved å bruke ressurser på å utdanne lærlingene. Dette vil dermed også kunne være et viktig grep i kampen mot konkurransesituasjonen vi ser i næringen, og vil være noe som kan utelukke en rekke useriøse aktører. Dessuten vil det kunne føre til at virksomheter som tidligere ikke har prioritert å ta inn lærlinger, nå innlemmer dette som en nødvendig strategi for selskapenes videre drift.

Vi håper nå dette forslaget følges opp og trer i kraft som man håper – og ikke minst at det gir den drahjelpen vi trenger for å utdanne flere fagarbeidere som kan sikre den viktige videreføringen av fagkunnskap næringen og samfunnet som helhet er så avhengig av.