Illustrasjon: Eder Biesel ArkitekterAvdelingsleder for prosjektgjennomføring Skjalg Lund i Kruse Smith (fra venstre), økonomisjef Elisabeth Strøm, og regiondirektør Kristin Stømer Frafjord, her med leder leder for teknologi og innovasjon Rune Augenstein i Smedvig Eiendom) og administrerende direktør Jostein Kalsheim i Smedvig Eiendom. Foto: Karen E Lærdal Skuland.Illustrasjon: Mad ArkitekterIllustrasjon: Magu DesignIllustrasjon: Magu DesignIllustrasjon: Magu Design

Kruse Smith og Faber Bygg inn i innovasjonsklynge for bygg og anlegg på Vestlandet

Kruse Smith og Faber bygg er de to største leietakerne i ARK i Stavanger, en innovasjonsklynge for bygg og anlegg skapt på initiativ fra Smedvig Eiendom.

Det skriver Kruse Smith i en pressemelding fredag.

Spaden går snart i jorda for det første nybygget ARK, på Site 4016, heter det i meldingen. Området skal bli et 100.000 kvadratmeter stort klyngefellesskap og utviklingssenter for bygg og anleggsbransjen på Vestlandet.

I tillegg til å være en av de to største leietakerne i ARK, er Kruse Smith også entreprenør på prosjektet. ARK blir et BREEAM Excellent- og WELL Gold-bygg. Energiforsyningen vil bestå av solceller, varmepumper og strøm.

90 prosent av nybygget ARK er allerede utleid, heter det i meldingen. 70 ulike selskaper innen bygg og anlegg samles under samme tak for å danne et nettverk av muligheter for samarbeid, innovasjon og læring. De første leietakerne flytter inn 2023.

– Det viktigste for oss er å bidra til å løfte bygg- og anleggsbransjen. Bransjen har en del utfordringer, og mye av det bunner i at den er svært fragmentert. Mange aktører jobber sammen for å realisere et prosjekt. Hver for seg gjør de ny læring underveis, men denne blir i liten grad spredt videre. Med Site 4016 ønsker vi å være med å skape en arena som legger til rette for kunnskapsoverføring og danner grunnlaget for å utvikle hele bransjen, sier Smedvigs eiendomssjef for Site 4016, Rune Augenstein.

Site 4016-konseptet har, ifølge pressemeldingen, vært under utvikling siden 2017. I ARK leveres big-room, smartbygg-lab og mingleområde hvor bedrifter i bygget kan presentere seg.

– Innovasjon og forskning skal være en del av DNA-et til Site 4016. Derfor har vi inngått partnerskap med aktører som UIS, Stanford University og vår egen digitale spydspiss, Veni. Vi er allerede i gang med å søke forskningsrådet om midler til å utvikle en digital metode for å kartlegge potensialet i gamle bygg. For mye rives ukritisk. Vi må tenke mer gjenbruk, sier Augenstein.

I september 2019 ble det kjent at Smedvig har brukt 450 millioner kroner på å kjøpe 14 av 19 næringsbygg på Åsen i Stavanger. Den totale prislappen for gigantprosjektet er på 2,5 milliarder kroner, skriver E24.

I tillegg til Kruse Smith og Faber Bygg trekker Smedvig frem både Bravida, GK Norge, Kompaniet, Schneider Electric, Moelven og Etman Norge som samarbeidspartnere i en Facebook-melding denne uken.