Slik ser Vannkunsten Syd ut nå. Foto: Katrine Lunke

Slik ser Vannkunsten Syd ut nå. Foto: Katrine Lunke

Kranselag for Vannkunsten Syd i Bjørvika

Onsdag arrangerte Oslo S Utvikling (OSU) kranselag for de fem husene i Vannkunsten Syd i Bjørvika.

– Vi bygger så og si på vann, med vinkler i alle retninger. Det blir knapt mer spektakulært enn dette, sier Karl Jon Sørli, prosjektsjef i OSU, i en pressemelding.

Vannkunsten Syd er tegnet av det danske arkitektkontoret Tegnestuen Vandkunsten, som også sto bak det som nå kalles Vannkunsten Nord.

Fasaden vil denne gangen kles med rustskifer fra Otta. Prosjektet har fem forskjellige punkthus i tre forskjellige størrelser, og byggene er rotert i forhold til hverandre.

– Prosjektet ble påbegynt i 2023, da stålplater ble stukket 20 meter ned i vannet og inn i leiren, for å tappe ut en liten del av Oslofjorden. Så ble store deler av byggene fundamentert på bunnen av fjorden, heter det i meldingen.

Karl Jon Sørli og arkitektene Emma Hansson og Elena Astrid Rojas samt Lars Holm i OSU. Foto: Katrine Lunke

Karl Jon Sørli og arkitektene Emma Hansson og Elena Astrid Rojas samt Lars Holm i OSU. Foto: Katrine Lunke

Entreprenør for prosjektet er Veidekke, som i juni 2023 kunne annonsere at kontrakten var verdt 476 millioner kroner eksklusive merverdiavgift.

– Dette er et utfordrende og veldig spennende prosjekt, med flere spesielle konstruksjonsdeler. Det er vinkler og linjer i flere retninger, som må stemme i flere dimensjoner. Takkonstruksjonen er for eksempel prekuttet og blir satt sammen på stedet, som et puslespill, sier Christoffer Helland, anleggsleder i Veidekke Bygg, i meldingen.

Totalt bygges det 91 leiligheter i Vannkunsten Syd, fra toroms til fireroms. Noen av leilighetene er på to etasjer, og noen av dem har trapp ned til vannet.


Totalt er prosjektet på 15.500 kvadratmeter, hvor 12.400 er boliger og parkeringskjeller og 3.100 kvadratmeter er næringsarealer. 2.464 kvadratmeter betong plasstøpes og det brukes 434 tonn armering. Snart begynner leggingen av 6.150 kvadratmeter skiferfasade.

Et tredvetalls selskaper og et par hundre personer er engasjert i byggingen av Vannkunsten Syd.

– Det at bygget er plassert på fem øyer gjør at material- og utstyrslogistikken krever konstant oppfølging. Vi har ikke mulighet til å motta materialer og leveranser før kort tid før disse skal benyttes i byggeriet. Dette stiller store krav til planlegging. Heldigvis har vi med oss en mengde gode samarbeidspartnere, som forstår viktigheten av god logistikk, som bidrar i planleggingen, og som hjelper Veidekke med å få til en god gjennomføring, sier Helland.

Det er Veidekke som bygger Vannkunsten Syd. Foto: Katrine Lunke

Det er Veidekke som bygger Vannkunsten Syd. Foto: Katrine Lunke