Illustrasjonsfoto

Julen høysesong for boligbranner

Julehøytiden er høysesong for boligbranner. Nesten 50 prosent flere boliger brenner i desember sammenliknet med øvrige måneder.

Per 20. desember i år har 60 personer mistet livet i brann, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Dødstallene er høyere enn på samme periode i fjor.

Slik unngår du branner rundt jul og nyttår:

- Sørg for at levende lys er forsvarlig plassert, og gå aldri fra levende lys

- Pass på at batteriene i røykvarslerne virker

- Slå av elektriske apparater før du legger deg til å sove eller forlater huset

- Husk å alltid slå av plata etter matlaging

- Pass på at varmeovner ikke er tildekt

- Går sikringen gjentatte ganger, bør den straks sjekkes og skiftes ut om nødvendig

- Bruk beskyttelsesbriller når du skal antenne fyrverkeri

- La de som er edru ta seg av fyrverkeriet

- I denne mørke tiden brukes mye elektrisk lys, varmeovner står på og det både bakes og stekes. Ved ta noen forholdsregler kan man redusere sannsynligheten for brannfarlige situasjoner, sier fagsjef Geir Grønsholt i KLP Skadeforsikring AS.

Tall fra Finans Norge viser at erstatningsutbetalingene på brann i boliger og hytter har vært 1,8 milliarder de første ni månedene i 2013. Erstatningene har økt med ni prosent sammenliknet med året før.

Brannvarslere redder liv

- Når vi tenner levende lys er det viktig å passe på at lysene er forsvarlig plassert, slik at de ikke forårsaker brann, sier Grønsholt. Han understreker at man aldri må gå fra levende lys.

En brann kan oppstå til alle døgnets tider, men konsekvensen av brann kan være størst om natta når man sover. Da får brannen utviklet seg før beboerne våkner. - For å unngå dette er det viktig å ha gode røykvarslere som virker. Rask varsling er viktig for å redde liv, sier Grønsholt.

Unngå tørrkoking

Komfyrer kan være en utfordring. Enten fordi vi «glemmer» maten på plate, eller vi glemmer å slå av plata etter bruk: - Det kan raskt bli for høy temperatur. Driver du med smultkoking eller liknende er det viktig å huske på egnet slukkemiddel, sier han.

Han minner også om at peisen må tømmes for aske innimellom: - Sørg da for at denne asken plasseres på forsvarlig vis. Det er ikke sikkert at asken er helt kald, selv om det kan virke slik.

Tørrkoking, som er en hyppig årsak til brann, kan forebygges ved å sette inn komfyrvakter. Komfyrvakter er teknisk utstyr som sørger for at komfyren slår seg av når en farlig situasjon oppstår.

- Nå skal vi heller ikke glemme at jul- og nyttårshelger kan medføre et økt alkoholforbruk. Det er viktig å huske på å slå av komfyren og slukke de levende lysene før en selv slukner, sier Grønsholt.

Ledningsnett kan også være en årsak til boligbrann. Dersom sikringen går gjentatte ganger må ledningsnettet sjekkes før en eventuell brann oppstår.