Administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Per Jæger. Foto: Sindre Sverdrup Strand

Jæger kritisk til Lysbakken-utspill: - Fiks startlån-ordningen i stedet

Administrerende direktør i Boligprodusentenes forening, Per Jæger, tror ikke Audun Lysbakkens forslag om statlig deleierskap av boliger er løsningen for å hjelpe førstegangskjøperne inn på boligmarkedet.

SV-leder Audun Lysbakken foreslår at staten skal gå inn som deleier av unge eller lavtlønte førstegangskjøperes boliger.

Obos-direktør Daniel Kjørberg Siraj er en av aktørene som har reagert positivt på utspillet, og skriver via sin Twitter-konto at Obos tidligere har forsøkt å få til noe lignende, men har blitt stoppet av Finanstilsynet og Forbrukerombudet.

– Komplisert

Lysbakken mener statlig deleierskap vil hjelpe flere inn på et boligmarked som i dag i for stor grad favoriserer kjøpere med rike foreldre, men Boligprodusentene-direktør Per Jæger har ikke like mye tro på SV-lederens forslag.

– Jeg er kritisk til å lage nye virkemidler når vi heller kan forbedre de vi allerede har på plass i dag. Det er en spennende tanke å utrede litt hvordan vi kan få de ulike virkemidlene til å fungere for dagens førstegangsetablerere, men jeg tror dette forslaget kan skape et mer komplisert system, sier han.

Ny start

Jæger mener en bedre løsning på problemene dagens førstegangskjøpere møter, ville vært å gjøre Husbankens startlån-ordning mer tilgjengelig.

– Med startlån hadde vi et kjempeutgangspunkt før Stoltenberg- og delvis Solberg-regjeringene gjorde ordningen for vanskelig. I forskriften står det i dag blant annet at man må være varig vanskeligstilt, men samtidig i stand til å betjene et lån for å motta startlån. Et alternativ her kunne jo være å etablere en egen startlån-ordning for førstegangskjøpere, foreslår Jæger.

Med en boligprisvekst på 20 prosent det siste året mener han at noe må gjøres, men Jæger tror mange av de nødvendige verktøyene allerede kan være på plass.

– Hvis vi skal etablere nye ordninger, venter først en lang utredningsperiode og mye arbeid. En faktor som vi også må vurdere, er effekten av eierlinjen i den norske boligpolitikken. De fleste land bruker milliarder av statlige midler til vedlikehold av leieboliger, mens folk vedlikeholder sine egne boliger. Det er alltid en fare for at man mister noe av denne effekten ved delt eierskap, påpeker han.