Foto: Sindre Karlsen / Pir IIFoto: Sindre Karlsen / Pir IIFoto: Sindre Karlsen / Pir IIFoto: Sindre Karlsen / Pir IIFoto: Sindre Karlsen / Pir IIFoto: Sindre Karlsen / Pir IIFoto: Sindre Karlsen / Pir IIFoto: Sindre Karlsen / Pir IIFoto: Sindre Karlsen / Pir IIFoto: Sindre Karlsen / Pir II

Internasjonal arkitektpris til Pir II

Hovedkvarteret til Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) i Trondheim er kåret til beste utnyttelse av tre i arkitekturen i 2013 av World Architect News.

Det skriver Adresseavisen på sine nettsider onsdag.

Ansvarlige arkitekter for bygget er Ogmund Sørli og Mette Melandsø ved Pir II arkitektkontor i Trondheim.

Pir II vant arkitektkonkurransen som ble utlyst i 2008 med visjonen om å skape en moderne kontorblokk i tre «svevende over» en sokkel utformet med assosiasjoner til formasjoner i naturen: isfjell, bresprekk, svaberg, en lysning i skogen.

I mai i fjor flyttet stiftelsen Norsk institutt for naturforskning (NINA) ut fra sine gamle lokaler på Tunga i Trondheim, hvor de delte hus med Direktoratet for naturforvaltning, Mattilsynet og Veterinærinstituttet.

WAN-juryen har merket seg at sokkelen som NINAs nye lokaler står på, kan assosieres med en isbre, samt at tre er brukt, og da ikke bare som bekledning, men som bærende element i hele konstruksjonen, skriver Adressa.no.

Juryen har bestått av professor Richard Hartis fra University of Bath, professor Pekka Heikkinen ved universitetet i Aalto, Mårten Leringe ved Berg, CF Møller og Carsten Primdahl ved arkitektkontoret Cebra.

NINA-huset vant konkurransen foran et variert utvalg nominerte trebygg:

  • Den nye skøytestadionet i Inzell
  • Earth Sciences Building i Vancouver
  • Et publikumstoalett i Kanonji
  • Prosjektet «Wood Of Net» i Kanagawa
  • Et kapell i Kammpi Finland

«Wood In Architecture» er en av flere internasjonale arkitektpriser som World Architect News deler ut årlig i sine WAN Awards. I kategorien Farger i arkitekturen ble det også norsk vinner. Eder Biesel Arkitekter vant for sitt bygg ved Fisketorget i Bergen.

Pir II-arkitekt og ansvarlig for oppfølging av bygget i produksjonsfasen, Ørjan Nyheim, uttaler overfor Byggeindustrien at hele arkitektkontoret setter stor pris på å ha stukket av med den gjeve prisen.

– Dette er nok et resultat av vår satsing på tre som materiale. Det er klart at det er veldig hyggelig å stikke av med seieren i en såpass hard konkurranse, sier han.