Varmere somre vil gi flere insekter og skadedyr

Rekordvarmen i år gir svært mye fluer, klegg og veps. Med et mildere klima i Norge følger nye plageånder, som kakerlakker, termitter og tigermygg.

Publisert Sist oppdatert

Insektforsker Frode Ødegaard har med stor interesse fulgt konsekvensene av mange, lange, varme dager denne sommeren og trekker fram vinnere og tapere:

– Klegg og veps er solelskere, og vi har hatt et rekordår for klegg, spesielt i Nord-Norge. Kleggen hadde toppsesong i begynnelsen av juli da sprengvarmen kom. Vepsen gjør det også bra i år. Etter et bunnår i fjor forventet vi i og for seg mer i år, men det ser ut til å bli veldig mye. Allerede nå begynner vi å få masse meldinger, særlig fra Sør-Norge, og vi har ikke kommet til toppen ennå. Den kommer snart, når bolene går i oppløsning, sier Ødegaard til NTB.

Insektforskeren virker begeistret ved tanken:

– Ikke glem at vepsene er viktige og nyttige, de pollinerer vekster og de regulerer også skadedyrbestanden, i og med at de er rovdyr.

Kakerlakk og tigermygg på vei

Pressekontakt for skadedyrbekjempelse hos Anticimex, Stein Norstein, tror vi må belage oss på å takle flere uvelkomne kryp hvis de varme somrene fortsetter.

– Hvis vi gradvis får et mildere klima vil vi i framtiden se en større utbredelse av de skadedyrene som da kan overleve utendørs. For eksempel vil vi få kakerlakker og flere arter av maur og mygg, sier han.

– Et insekt vi venter på er termitter, som tidligere er mest sett i Spania og Italia. Vi har observert dem i Nederland og Tyskland, de er vil det nok bli mer av. Utbredelsen av stokkmaur kan vi se mer av hvis det blir varmere.

Et insekt han bekymrer seg for er tigermygg:

– Den har etablert seg i Italia og er på vei over Alpene. Den kan nok komme nordover. Den er ille, fordi den sprer et tjuetalls virus, noen av dem leder til alvorlige sykdommer.

Tørker ut

Flere steder i landet er det meldt om store flueplager, men insektforsker Ødegaard vil ikke være med på at det er mer fluer enn vanlig i år.

– Fluene utvikler seg fortere, men det blir ikke så mye mer. Dette handler om tilgang på søppel og andre leveområder, og når det er varmt finner fluene disse ressursene raskere. De blir mer aktive og mer synlige.

Et annet insekt som ikke har vært så ekstrem i år, er den norske myggen.

– Normalt vil varmen kunne gi mer mygg, men de er avhengig av fuktighet fordi larvene utvikles i dammer. Mange steder har dammer tørket ut, slik at larvene har dødd, noe som har holdt bestanden nede, sier Ødegaard.

Andre som virkelig har tørket ut, er flått og Iberia-snegle:

– De to har det ikke vært mye av i år, de liker ikke varme og tørke.

Mye utendørs

Økning av insekter som stikker og plager merkes ved flere av landets legevakter:

– Her har vi sett en veldig økning i antall vepse- og bistikk, og litt mer hoggormbitt enn vanlig, sier sykepleier Tullen Berglihn ved legevakten i Kristiansand.

Også ved den medisinske legevakten på Romerike har de hatt mange med allergiske reaksjoner på bitt og stikk. Allmennsykepleier Anne Cathrine Husvik er forsiktig med å legge skylden på økt insektbestand, og påpeker at varme dager fører til økt utendørs aktivitet og større eksponering for risiko:

– Vi har fått inn en del lettere annengradsforbrenninger etter soling og mange urinveisinfeksjoner, som kan tyde på at folk oppholder seg mye i vannet.

Powered by Labrador CMS