Senioradvokat Kjartan Hjorteland (t.v.) og advokat Sondre Eriksen Gjein i Deloitte Advokatfirma. Foto: Deloitte Advokatfirma
Senioradvokat Kjartan Hjorteland (t.v.) og advokat Sondre Eriksen Gjein i Deloitte Advokatfirma.

Innlegg: Samspillsentreprise

Tettere samarbeid mellom byggherre og entreprenør vil kunne bidra til minimering av risiko og økt lønnsomhet for partene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel.

Innlegg av:

Senioradvokat Kjartan Hjorteland og advokat Sondre Eriksen Gjein i Deloitte Advokatfirma.

Samspillsentreprise karakteriseres gjerne av at entreprenør involveres tidlig i prosjektet og av

en tett oppfølging og åpenhet mellom partene. I et bygge- eller anleggsprosjekt som gjennomføres som samspillsentreprise vil byggherre og entreprenør som oftest ha et felles mål og økonomiske incentiver. Vi har bistått flere aktører med inngåelse og oppfølging av samspillsentrepriser. Slike prosjekter kan minimere partenes risiko og øke lønnsomheten, men det er enkelte aspekter partene må være klar over før samspillsentreprisen inngås.

Fordeler med samspillsentreprise
I den tidlige fasen i prosjektet tas flere valg som får betydning for kostnader til blant annet forvaltning, vedlikehold og utvikling av det ferdige anlegget. Ved samarbeid mellom byggherre og entreprenør vil viktige valg og risikomomenter kunne identifiseres på et tidlig tidspunkt vil kunne gi en forutsigbar og god fremdrift i prosjektet som medfører lavere kostnader og mindre risiko.

En viktig forutsetning for samspillsentreprise er bruken av åpen bok-prinsippet som gir byggherren innsyn i prosjektets økonomi, i motsetning til en mer tradisjonell entreprise hvor entreprenøren fører prosjektregnskapet internt. Tanken er at byggherren oppnår eierskap til den fastsatte sluttkostnaden til prosjektet, som oftest kalt målprisen, og samtidig oppnår trygghet ved å delta i en åpen prosess av utregningen.

En godt gjennomført samspillsentreprise vil optimalisere bruken av riktig kompetanse hos både byggherre og entreprenør. Entreprenøren vil kunne tilby sin kompetanse på en måte som gir gode løsninger fra starten i prosjektet, som igjen vil kunne gi færre feil og høyere kvalitet på det produserte. Byggherren kan underveis bistå med kompetanse som allerede finnes internt i sitt firma.

Et tett samarbeid som inkluderer god kommunikasjon, høy møtefrekvens og løpene avklaringer vil i de fleste tilfeller bidra til at partene forstår hverandres utfordringer underveis i prosjektet som gir lavere konfliktnivå og færre tvister, spesielt knyttet til større sluttoppgjør.

Samspillsentreprisens grunnprinsipper
Samspillsentreprise betinger at byggherren involverer seg i større grad enn i alminnelige prosjekter, særlig sammenlignet med en tradisjonell totalentreprise. Dette krever at byggherren opptrer profesjonelt og partene er nødt til å samarbeide fra planleggingsstadiet. Når det besluttes om det skal inngås samspillsentreprise, bør derfor prosjektet ikke være kommet lenger enn at det foreligger tilstrekkelig tid til å gjennomføre en utviklingsperiode hvor begge parter er involvert. Vår erfaring er dessuten at prosjektet bør være av et visst omfang og strekke seg over en betydelig tidsperiode for at fordelene ved entrepriseformen skal materialisere seg. Videre er det viktig at alle de involverte partene har til hensikt å inngå samspillsentreprisen som medfører et tett samarbeid.

Det er vanlig å karakterisere samspillsentreprisen hovedsakelig for dens felles utgangspunkter hos partene om godt samarbeid og samlede mål, mer enn den er kjennetegnet av konkrete bestemmelser og regler. Det er for eksempel ikke utarbeidet en egen Norsk Standard-kontrakt for samspillsentrepriser. Det er likevel svært viktig at partenes rettigheter og forpliktelser er konkret regulert i avtalen. En samspillsentreprise vil ofte inngås som en tradisjonell entreprise hvor nye reguleringer om for eksempel konfliktløsning, målpris, enkelte endringer fra Norsk Standard og åpen økonomi inntas.

Samspillsprosjekter kan organiseres på ulike måter. De to vanligste modellene er (i) samspill til totalentreprise hvorpartene samarbeider fra prosjekteringsfasen til målpris er utregnet hvor deretter en samspillsgruppe av prosjekterende og utførende overtar ansvaret samtidig som kontrakt inngås og(ii) samspill med incitament hvor partene samarbeider til målpris er utregnet og deretter utføres prosjektet videre som regningsarbeid. Dersom prosjektet er vellykket og prosjektet gjennomføres til en lavere kostnad enn målprisen, fordeler partene denne besparte kostnaden. Hvis målprisen derimot er overskredet, vil partene stå sammen om å dekke ekstrakostnaden. Den konkrete situasjonen og partene avgjør hvilken av modellene som anses mest hensiktsmessig i det enkelte prosjektet. Det er svært viktig å forstå dynamikken i partenes kostnads- og risikofordeling når man definerer elementene som skal inngå i målprisen. Normalt sett er partenes kostnader og risiko i byggefasen inntatt i målprisen, men aktiviteter forut og etter byggefasen ikke alltid er en del av målprisen. Således vil elementene som utgjør målprisen kunne variere en del fra en samspillskontrakt til en annen.

Vår erfaring er at gode og konkrete rutiner for samarbeid og konflikthåndtering underveis i prosjektet bidrar til lavere konfliktnivå og gir gode muligheter for raskere løsninger av tvister som vil forhindre involvering av oppmenn og advokater. Vi er av oppfatning av at det stadige økende konfliktnivået i bransjen kan dempes ved større bruk av samspillsentrepriser. Dette fordrer likevel at partene forstår hva en samspillsentreprise innebærer og at det foreligger en reell vilje til samarbeid mellom byggherre, entreprenør og andre involverte parter i prosjektet.

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.

Powered by Labrador CMS