Katharina Th. Bramslev. Foto: Inge Trondsen/ Studio Design

Innlegg: Regjeringen må stille krav - næringen vil svare

At regjeringen anerkjenner bygg- og eiendomssektorens klimarolle, er et viktig steg i riktig retning. Men hvorfor stiller ikke regjeringen tydeligere krav når næringen selv ber om det?

Innlegg av: Katharina Th. Bramslev

Daglig leder i Grønn Byggallianse

Vi har kalt oss den glemte klimakjempen, men med regjeringens nye klimaplan er dette heldigvis på vei til å bli et utdatert økenavn. For første gang blir bygg- og eiendomssektorens avgjørende rolle for å kutte utslipp virkelig anerkjent av myndighetene.

I klimaplanen er vår sektor viet et eget kapittel. Den viktige rollen som bestiller løftes frem - den som gjør at vi påvirker utslipp i «versting»-sektorene transport, industri og energi.

Klimaplanen treffer godt i analysen av hva som må til for å kutte utslipp. Mindre riving, mer ombruk, utslippsfrie byggeplasser og energieffektivisering er noen av de viktigste tiltakene for å kutte utslippene i bransjen. At bransjens potensial og rolle løftes frem på denne måten, er et viktig steg i riktig retning.

For at næringen skal gå fra ord til handling må regjeringen likevel ta et tydeligere grep og vise handling.

Hovedvirkemidlene i regjeringens nye klimaplan er prising av utslipp, offentlige innkjøp og økonomisk støtte. «Regjeringen vil også ta i bruk reguleringer og eventuelle forbud der det skulle være nødvendig», heter det i innledningen til planen.

For bygg og eiendom mangler de konkrete kravene og insentivene. «Alle» er enige i at tiltakene regjeringen løfter frem er de riktige – og det har vi vært i mange år. Hvorfor skjer det da likevel ikke nok?

Fordi det er krav og insentiver, ikke oppfordringer, som skaper den forutsigbarheten som Rotevatn og Solberg sa de vil gi næringslivet da de la frem planen.

Bransjen har i en årrekke selv bedt om strengere og tydeligere krav og insentiver. Dette gjør vilkårene likere for alle, og risikoen ved å gå foran mindre.

Regjeringen må derfor snarest følge opp klimaplanen med å:

· Stille krav om å dokumentere CO2 utslipp/m2 bygg i TEK.

· Tilpasse TEK til både nybygg og rehabilitering.

· Fjerne dokumentavgiften for rehabiliteringsprosjekter.

· Lage insentivordninger for grønne bygg, for eksempel redusert eiendomsskatt og forrang i byggesakskøen.

· Oppfordre Enova til å støtte CO2-kutt initiert og dokumentert av byggherre.

Vi tror dette er nødvendig for å utløse hele kIimapotensialet i bygg- og eiendomssektoren, som er like stort som utslippet fra hele personbilparken.

Vi har kunnskapen, vi vet hva som skal til og vi viser gjennom prosjekter at det faktisk går an å halvere klimagassutslipp. Men, som med elbilincentiver, tror vi myndighetene nå må tydelig på banen for å utløse handling i full skala.