– Hoteller skaper aktivitet, arena for opplevelser, møtested og det er alltid åpent. Så det har mange flere effekter enn sin egenfunksjon, sier daglig leder Anders Buchardt i Pasab Eiendomsutvikling.

– Hoteller hører med i byutvikling

– Hotellers innvirkning er viktig i byutvikling, for et hotell tilfører et sted noe mer enn bare funksjonen det er laget for, mener daglig leder Anders Buchardt i Pasab Eiendomsutvikling.

Denne påstanden underbygger han med flere eksempler fra egen portefølje, blant annet Norra Bantorget rett ved Stockholm Centralstation. Før var det en forfallen park hvor de færreste turte å bevege seg. Så ble Stockholms største hotell Clarion Hotel Sign bygget rett ved parken.

– Hotellet ble startskuddet for å ruste opp hele området og parken, og kommunen tok sin del av ansvaret, sa Burchardt på konferansen Byutvikling21 i regi av Hjellnes Consult og Senter for eiendomsfag. Resultatet er en prisbelønnet park med mange aktiviteter, og revitalisering av hele området.

– Den effekten tror jeg ikke man hadde fått av å plassere et kontorbygg eller et boligbygg der. 300.000 mennesker går inn den hotelldøra i løpet av et år – du kan tenke deg hva det skaper av aktiviteter, poengterer Buchardt.

Hotell et salgsargument

Quality Hotel Friends i Stockholm er nettopp ferdig bygget i Solna, et område med utrangert industri hvor hele bydelen skulle utvikles. Peab laget en helhetlig plan, og Pasab Eiendomsutvikling ble invitert med som eneste eksterne aktør.

– De skjønte at det er avgjørende å få inn et hotell her, blant annet fordi det er en svær idrettsarena, forklarer Buchardt. I tillegg har området store kontorarealer, mange boliger og et stort kjøpesenter.

– For de store kontorbesitterne i området er hotellet et viktig innsalgsargument når de skal trekke til seg nye leietakere. Da har de et tilbud om overnatting, bespisning, konferanse og et sted å ta med kunder ut. Så det er viktig å tenke hotell når man skal utvikle et sånt område, mener Buchardt.

Droppet kantine

Fornebu Expo-hotellet er et annet eksempel fra porteføljen. Ifølge Buchardt har det tilført området et møtested restaurant, kaffebar og et Vitensenter. Pasab Eiendomsutvikling har bygget et integrert anlegg med kontordel for Aker Solutions.

– Da kunne de ta bevisste valg og blant annet nedskalere en del møtefunksjoner, fordi de visste at de har det tilbudet i hotellet, forklarer Buchardt. Dessuten valgte Aker Solutions ikke å ha egen kantine eller eget kjøkken.

– De kjøper alle tjenestene fra hotellet, og det sparer de på. Som jeg pleier å si: En kantine står tom 22 timer i døgnet, men du betaler full leie, poengterer Buchardt.

Regulering avgjør

Den største utfordringen i forhold til hotellers rolle i byutvikling er manglende bevissthet, tror Buchardt.

– Vi ser forskjell mellom Oslo og Stockholm. I Stockholm er man bevisste, og ser at hotell noen steder i byen er en viktig funksjon. Så når man regulerer, regulerer man konkret til hotell, sier Buchardt. Da blir tomteprisen deretter. Mens i Oslo regulerer man bare til næring.

– Det er mer lønnsomt å bygge kontor, og da vil folk bygge kontor når det ikke er regulert spesifikt, poengterer Buchardt.

Les også:

Uttelling for Breeam på 2020 Park