– Breeam gir uttelling, fastslår daglig leder Roar Øglænd i 2020park.

Uttelling for Breeam på 2020 Park

– Breeam-klassifiseringen har nok vært et kriterium for mange leietakere som har inngått kontrakt med oss, sier daglig leder Roar Øglænd i 2020 park.

Høy miljøstandard var med fra starten av arbeidet med å forvandle det gamle industriområdet med Tau bryggeri i Stavanger. I nærheten finnes både boligområder og Forus, som er en stor arbeidsplass.

– Vi ønsket å bygge noe som forsterker området totalt sett, først kontor og siden boliger, sier Øglænd. Han presenterte satsingen på konferansen Byutvikling21 i regi av Hjellnes Consult og Senter for eiendomsfag 27 november. Første byggetrinn i 2020Park ble innflyttet høsten 2012, og dette kontorbygget oppfyller kravene til Breeam Excellent. Det har gitt gode tilbakemeldinger fra leietakere etter om lag et års drift.

Fornøyde leietakere
– Vi har akkurat hatt en brukerundersøkelse, og vi kom særdeles godt ut. Veldig mye handler om innemiljø og trivsel, opplyser Øglænd. Leietakerne var ikke nødvendigvis opptatt av klassifisering i utgangspunktet.

– Men når de fikk presentert Breeam og hva det innebærer, økte interessen betydelig. Og i etterkant merker vi at de ber om dokumentasjon til å bruke i egen miljøsertifisering og omdømmebygging, forteller Øglænd. Blant leietakerne finnes både oljeselskaper, leverandører til oljeindustrien og kompetansebedrifter.

Interessant restverdi
Dessuten har finanssektoren merket seg kvalitetene i bygget.

– Enkelte store investeringsmiljøer innen eiendom har sagt at de ikke går inn i prosjekter som ikke er miljøklassifisert til en betydelig standard, for eksempel i henhold til Breeam, forteller Øglænd. De harindikert at restverdien på bygget er spennende.

– De har sagt til oss at hvis vi åpner for å selge ut, er dette veldig interessant. Det er rimelig bastante og konkrete tilbakemeldinger, poengterer Øglænd, og legger til at 2020park kanskje har fått mer enn forventet av prosjektet.

– Det er kjekt å jobbe med noe som er grønt og ta samfunnsansvar når det også er bra økonomisk, understreker Øglænd.

– Vi ser det samme, og det er nettopp derfor vi har prioritert en satsning på BREEAM lenge før ordningen ble innført i Norge, sier Roar Smelhus, Direktør Bygg og Eiendom i Hjellnes Consult. Sammen med Senter for Eiendomsfag har vi jobbet lenge med å planlegge denne konferansen, det er derfor morsomt at vi får så god respons som vi gjør i dag, fastslår Smelhus.

Les også:
- Hoteller hører med i byutvikling