Foto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond Joelson

Hille Melbye og Einar Dahle Arkitekter kan vinne internasjonal arkitekturpris

Teglen kirke- og kultursenter er eneste norske finalist til den prestisjetunge arkitekturprisen Brick Award 2020.

Mikkel Haavaldsen, Kaja Melbye og Joachim Midjo Andersen fra Hille Melbye Arkitekter og Aina Dahle fra Einar Dahle arkitekter.

Blant nominerte prosjekter fra hele verden, kan Hille

Melbye Arkitekters teglbygg i Spikkestad bli tidenes første norske vinner.

Brick Award deles ut hvert andre år og er en velrennomert internasjonal pris som hedrer det ypperste innen mursteinsarkitektur. Det nominerte norske kirke- og kultursenteret i Spikkestad er med sin karakteristiske høyreiste front utformet over to plan for å gi god kapasitet slik at det kan brukes samtidig til ulike formål.

– Vi har lagt ned mye arbeid i å få til en god møteplass som kombinerer unges forventninger om et kult hus med plass til mange aktiviteter med innbyggernes forventning om et høytidelig og inkluderende kirkerom, forteller faglig leder Kaja Melbye i Hille Melbye Arkitekter i en melding til Byggeindustrien.

Bidrag fra hele verden

Teglen kirke- og kultursenter er én av årets 50 Brick Award-finalister. En jury av arkitekter har valgt ut finalistene blant et stort antall påmeldte prosjekter fra hele verden. Juryen vektlegger særlig kreativitet og allsidighet i materialbruken og vurderer hvordan prosjektene kombinerer funksjonalitet, bærekraft og energieffektivitet.

Vinnere i fem kategorier blir kåret under en seremoni senere i år, som foreløpig er utsatt til høsten på grunn av de rådende forholdene. Blant tidligere Brick Award-vinnere er kunstmuseet i Basel i Sveits og San Bernardo kapellet i Argentina.

Tidligere år har Norge vært representert ved blant andre DNB sitt hovedkontor i Barcode og St Olav Domkirke i Trondheim. Hittil har imidlertid ingen norske bygg gått til topps i Brick Award.

Kan motta sin andre arkitekturpris
Det nominerte kirkebygget i Spikkestad har blitt flittig brukt siden det sto ferdig våren 2018, både til ulike religiøse og kulturelle formål. I Asker har bygget blitt en viktig arena for frivillige aktiviteter og tilbud i lokalsamfunnet.

– Vi valgte et tradisjonsrikt byggemateriale som murstein for å gi liv til et moderne kirkebygg, tilrettelagt for møter mellom mange typer brukere. Et svært høyt aktivitetsnivå med mange ulike typer brukere, tyder på at vi har truffet godt sammen med vår partner Einar Dahle arkitekter, sier faglig leder Melbye. Nominasjonen til Brick Award er heller ikke den første oppmerksomheten murstein- og betongkirken mottar. I fjor mottok Teglen Betongtavlen 2019, en utmerkelse til byggverk i Norge der betong er anvendt på en miljømessig, estetisk og teknisk fremragende måte.