Baihetan-demningen i Sichuan i Kina blir verdens nest største demning. Foto: China Three Gorges CorporationFoto: China Three Gorges CorporationHer installeres nøkkelelementer i turbinene i demningen. Foto: China Three Gorges CorporationFoto: China Three Gorges Corporation

Her ferdigstilles verdens nest største demning på kun fire år

Kunstig intelligens står sentralt når Baihetan-demningen i Kina skal ferdigstilles på rekordtid.

Artikkelen stod først på trykk i Byggeindustrien nr. 6 2021.

Baihetan-demningen i den sørvestlige kinesiske regionen Sichuan ferdigstilles denne sommeren. Den 300 meter høye demningen består blant annet av åtte millioner kubikkmeter betong, og er verdens nest største demning etter Three Gorges-demningen, som også ligger i Kina. Three Gorges er riktig nok bare 181 meter høy, og de geografiske forholdene rundt denne dammen skal være langt mer gunstige for utbygging enn ved Baihetan. Likevel ferdigstilles Kinas siste kjempedemning på mindre enn halve tiden som krevdes for Three Gorges-demningen, som ble bygget fra 1994 til 2006.

Dette, skriver den kinesiske næringslivsnettsiden Inkstone, kommer i stor grad av bruken av kunstig intelligens (AI) i gigantprosjektet.

I en artikkel i The Journal of Tsinghua University i mars, skriver prosjektteamet bak Baihetan-demningen at AI betydelig forbedret effektiviteten i prosjektet, og at det har latt dem sette verdensrekord i dambygging.

Spesielt har koordineringen av de mange tusen betongbilene i prosjektet hatt godt av digitalisering, heter det i artikkelen. AI’en skal, ved hjelp av GPS-sporing og 4G ha gitt hver sjåfør beskjed om nøyaktig hvor de skulle kjøre for å unngå kø, opphoping og ulykker.

Kunstig intelligens har også blitt brukt for å sørge for riktig temperatur ved blanding, støping og herding av betongen.

En anonym forsker ved Universitetet i Tsinghua har påpekt at de menneskelige faktorene i et prosjekt fremdeles er langt viktigere enn digitale hjelpemidler. Prosjektet har også fått kritikk på både humanitært og miljømessig grunnlag. Mer enn 100.000 mennesker har blitt tvangsflyttet for damprosjektet.