KULEGRILLENS ROLLS ROYCE: – Det er ikke nok å ha en stor grill. Du må vite hvordan du skal bruke den også, sier kokk Ole Hansen i Weber Grill Academy, her med den største utgaven kulegrill. Foto: Svanhild Blakstad

Her er guttas favorittsyssel i hagen

– Gutta vil imponere med stor grill, mens damene er mer interessert i lære seg hvordan de bruker den, sier Webers grillekspert Ole Hansen.

– Det finnes mange «grillsjefer» der ute som tror de kan å grille, men det er nok koner og barn som får servert tørt og overgrillet kjøtt. Det skal vi prøve å gjøre noe med, sier Hansen, som reiser rundt hos forhandlerne og kjører grillkurs i regi av Weber Grill Academy.

Kokk Ole Hansen i Weber Grill Academy slår et slag for laks grillet på planke. Foto: Svanhild Blakstad

Hage.no møter ham på Hagemessen, hvor han er i ferd med å grille laks på den desidert største kulegrill-modellen Weber har.

– Dette er kulegrillens Rolls Royce, og skal du imponere naboen er dette tingen å skaffe seg. Men man bør kunne litt om grilling og være interessert i matlaging hvis man skal få skikkelig utbytte av den, sier Hansen.

Han forteller et den gigantiske kulegrillen har gassopptenning og stor kapasitet. – Den er like lettvint som en gassgrill, og her kan man lage store mengder mat i en smell. Selv grillet jeg nylig 30 kilo kylling, sier grillkokken.

Han opplyser at 70 prosent av alle griller som selges i Norge er gass, men at kulegrillen er på full fart tilbake.

– Grillinteressen blant nordmenn er veldig høy, og det kommer mer og mer kull! Stadig flere har faktisk to griller, gjerne en gassgrill for kjapp grilling i hverdagen, og en kulegrill når man har bedre tid i helger og ferier. Jeg pleier å si at kulegrillen er seilbåten, mens gassgrillen er motorbåten.

Han bekrefter inntrykket av at det er flest menn som driver med grilling, men at damene kommer etter.

– Vi har nå stadig flere kvinner på kurs, som er lei av å bare lage salaten og at mannen griller maten for hardt.

Hva er ditt beste grilltips?

– Det er å ha en kald sone på grillen og lære seg forskjellen på direkte og indirekte varme. Lærer man seg dette, er man kommet langt og kan få mye glede av grillingen. Personlig liker jeg å grille på planke. Denne laksen for eksempel ligger på en av planke av sedertre, som også gir en god smak til fisken. Ellers liker jeg å lage spareribs, som jeg røyker på grillen på indirekte varme i seks timer. Hvis jeg ikke har hele dagen på meg, er kyllingvinger en annen favoritt, avslutter han.