Halfdan Blytt, direktør for produksjon og vareforsyning i Felleskjøpet Agri (fra venstre), klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn og Per Brevik, direktør for bærekraft i HeidelbergCement. Foto: Felleskjøpet Agri

HeidelbergCement og Felleskjøpet ønsker seg verdens første utslippsfrie bulkskip

HeidelbergCement og Felleskjøpet Agri går sammen og tilbyr en langvarig transportkontrakt til det rederiet som kan levere et utslippsfritt bulkskip.

Det skriver Felleskjøpet Agri i en pressemelding mandag.

Denne skipsruten mellom øst og vest håper HeidelbergCement og Felleskjøpet Agri å gjøre utslippsfri.

Fredag 3. juli lanserte HeidelbergCement og Felleskjøpet Agri en «Request for Interest» – et anbudsdokument hvor de tilbyr aktører som bygger lasteskip, muligheten til å bygge et utslippsfritt lasteskip med sikkerhet i en potensiell langvarig kontrakt. Anbudsdokumentet ble overlevert til klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn ved Felleskjøpets fabrikk på Kambo utenfor Moss.

– I dag er det en merkedag for meg. Det er rett og slett fantastisk at Grønt Skipsfartsprogram har bidratt til at to så viktige vareeiere, Felleskjøpet Agri og HeidelbergCement, har funnet sammen for å skape en utslippsfri sjørute mellom øst og vest. Dette er nytt og banebrytende. Jeg har stor tro på at denne lanseringen gir oss verdens første utslippsfrie tørrbulk lasteskip, uttaler Sveinung Rotevatn i pressemeldingen.

Direktør for bærekraft i HeidelbergCement, Per Brevik, mener kontrakten har et stort potensial.

– Dette prosjektet er ganske så unikt. HeidelbergCement viser med satsing på utslippsfrie skip, at vi går fra ord til handling, som med karbonfangstanlegget i Brevik. Sjøtransport er effektivt, fornuftig med hensyn til kostnadene og det er miljømessig langt bedre enn å transportere med bil som ville vært alternativet, kommenterer han.

Sammen med Grønt Skipsfartsprogram, har HeidelbergCement og Felleskjøpet Agri funnet sammen, og etablert en transportrute hvor korn kan fraktes fra øst til vest, og stein den andre veien. Til sammen gir dette en potensiell leverandør en sikker kontrakt med god logistikk, heter det i pressemeldingen.