Blankmispel hekk som ikke vokser

Vi plantet en blankmispelhekk for ca fem år siden, men den vokser ikke noe særlig. Kjøpte grove fine flerårs planter. Hva kan grunnen være, og hva skal vi gjøre for å få den finere?

Hilsen Siv Heidi

Hei Siv Heidi

Blankmispel trives i full sol, da blir den tett og frodig, men den kan også trives i halvskygge. Hvis dere har fuktige vintre der du bor, vil dette kunne sette planten relativt mye tilbake. Planten er også vertsplante for Pærebrann og derfor ulovlig å importere. Kun norske planter kan kjøpes i Norge. Den er herdig helt opp til H8 i innlandet og til H6 i kyststrøkene.

Hvis den mistrives, ville jeg sjekket jordsmonnet. Det er viktig at det ikke er surt (mye stillestående fukt, mye mose etc.) men at røttene står i godt drenert masse.

Sjekk også hva slags hekk som evt. stod på tomten tidligere. Det kan kanskje være igjen røtter og annet i jorden som hindrer dine nye planter i å få utfolde seg?

Hvis det er et nybyggerstrøk, kan ofte årsaken være at tunge maskiner har kjørt i området under byggeperioden og at jorden derfor er blitt helt sammenpakket. Da får ikke røttene luft. Og som kjent, uten luft er det lite som lever. I så tilfelle, må du spa opp/løsne jorden rundt røttene og tilføre litt ny jord, gjerne oppblandet med leca eller annen drenerende masse.

Håper du har fått noen idéer til hva du evt. Kan skjekke og kanskje forbedre forholdene. Lykke til!

Med vennlig hilsen
Marit Næss