Hytte-hage

Hei, jeg hilste på deg på hagemessen i Lillestrøm. Lurte på om du kunne komme med noen tips angående hagen vår på hytta. Mannen min og jeg har et lite budsjett, så vi får se hvor mye vi rekker i år.

Hytta ligger ved Espa i Hedmark, ca 400 moh. Det er veldig gode solforhold, men noe vind. Vi er interessert i noen lettstelte planter, med god herdingsgrad, selv om de sier at det er 4-5 i området.

Det er en del skråninger på tomten, slik at noen markdekkende planter ville kanskje vært fine. Jeg har sett litt på sedum. Vet du hvor de selger fine sedum frø i Norge? Jeg har sett på noen sedummatter, men de er veldig dyre.

Når det gjelder gress, vet du om noen typer som er hardfør, i og med at det kanskje ikke vannes veldig mye? Jeg har lyst til å strø en del frø på en ganske brå skråning foran hytta, hva kan du anbefale? Noe som gir litt forskjellig farge kanskje / engblomster?

Dette vil bli vår lille oase siden vi bor i en leilighet i Oslo.

Vi er bymennesker som lengter etter en grønn hage, og vi har endelig oppfylt drømmen vår ved å kjøpe denne tomten på Espa.

Det vi er mest usikre på er hagen, da vi ikke har hatt erfaring med utearealet før. Vi syntes det er viktig å investere og å planlegge godt i forveien.

Derfor trenger vi litt hjelp av noen som kan dette - herdighetsgrader og hvilken planter det lønner seg å investere  i.

Vi er glad i fjellhager, sukkulenter, stauder og sedum syntes jeg ser helt fantastisk ut. Vi er ikke norske, og dette er akkurat det som er så utrolig fantastisk med den norske naturen - den uberørte fantastiske naturen fascinerer oss.

Vi ser for oss at hagen smelter med omgivelsene og at den passer godt til området og terrenget. Vi drømmer om en murt grill som vi skal bygge selv neste år.

Takk på forhånd

Vennlig hilsen
Amer og Amila

Hei Amila og Amer

Denne mailen er blitt liggende i systemet og har tatt lenger tid enn vanlig. Beklager det! Dette var mange spørsmål på en gang, så jeg tar det systematisk:

Planter som kan trives i ca. 4-500 moh er som følger:

Stauder: Forskjellige typer Storkenebb/Ormerot/Enkelte typer sedum (du må kjøpe de som stauder, går sjeldent å så i slike forhold), Akeleier, Skogskjegg, Rose “Finlands hvita ros” + “Nyperose” + “Hurdalsrose” som alle er litt “ville” av seg, Kubjelle, Spir, Marikåpe, Fioler, Ryllik, Klokkeblomster, Valmuer.

Løk: Tulipaner, Sneklokker, Krokus

Krypende busker: Ullvier, Einer – hvis det er solrikt, Krypfuru

Blomstereng; kjøp ferdigblandede frøposer, men husk at straks den er avblomstret skal den slås helt ned til bakken slik at frøene faller til jorden og frør seg. En eng krever masse arbeid. I stedet kan du så/plante Prestekrager, Sibirhvalmuer, klokkeblomster samt forsøke få inn de naturlige blomstene som sukkertopp/Smørblomst og syre.

Gresstyper: Se www.leutens.no

Bruk ellers naturstein fra området til å lage stier og terrasser. Kanskje smart å lage gjerde av “norsk skigard”, noe som vil lune litt av og skape intimitet. Det høres utrolig hyggelig ut med en steingrill.

Hvis dere har behov for å få anbefalt en hageplanlegger utover ovenstående innspill, kan dere ta kontakt på min mail; post@hageplanlegging.no, så skal jeg gi dere navn på noen som forhåpentligvis kan hjelpe dere.

 Lykke til med alle prosjektene!

Med vennlig hilsen
Marit Næss