Ila-fangenes vårslepp

Blomster gir ro i sjelen. Og det trenger vi her. En fantastisk mulighet, også for fremtiden. Det er godt å bli vist tillit.

«Holger» (55) sitter på forvaring i Ila landsfengsel, men er en av ti blant fengselets totalt 110 innsatte som til daglig har sine faste gjøremål uten stengsler like utenfor murene - i Ila gartneri.

2. mai - førstkommende fredag - ser han nok en gang resultatet av mange ukers omsorgsfull håndtering av vakre blomster, fra frø og stiklinger til den reneste fargeeksplosjon. Da bys blomstene fram for publikum på «vårens vakreste blomstermarked».

Han har lang ansiennitet både på Ila og på gartneriet. Uten noen form for grøntfaglige forutsetninger begynte han blant blomstene for fire år siden. Bortsett fra et avbrekk på et halvt år, da han var innom fengselets mekaniske verksted, har hans oppgaver dreid seg om planter som spirer og gror.

- Det er en velsignelse å komme litt bort fra selve anstalten. Og her er det et godt og trygt miljø, sier «Holger», og kniper av noen overflødige skudd på en margeritt.

Tyske tomater
Gartneriet på Ila ble anlagt av tyskerne i 1942 for å skaffe okkupantene ferske tomater. Tomatdriften fortsatte til langt inn på 1970-tallet, da produksjonen av blomster overtok drivhusene og ble et ledd i rehabilitering av langtidsdømte.
Gartneriet er et av de mest vellykkede tilbudene innenfor arbeidsdriften ved Ila landsfengsel.


Fire ansatte og opptil ti innsatte utgjør det faste teamet som sørger for å drive fram de vakreste blomster, nå også eksotiske kryddersorter, som tilbys publikum to ganger i året: Vårmarkedet og juletorget.
- Mange undersøkelser viser at det å jobbe med grønt har positiv virkning på oss mennesker. Det ser vi til daglig her ved gartneriet. Det er meget populært å jobbe her, sier sjef for arbeidsdriften ved Ila Jon Erling Lystad til NTB.

Tillitserklæring
- Dette er bare positivt. Jeg oppfatter det som en tillitserklæring å få være her, utenfor gjerdet, sier «Sverre» (38), som sitter på en langvarig forvaringsdom. Første gang han kom til Ila var i 1998.

Han har jobbet på gartneriet siden 2004, men er berettiget stolt over også å ha sikret seg kompetansebevis innenfor maskin og anlegg. Det klarte han i februar, etter å ha vist at han behersker bulldoser, gravemaskin, hjullaster, traktorgraver, veihøvel og dumper.

- Dette gir mulighet for jobb i fremtiden, sier han med optimisme i stemmen.
«Roger» (46), med en dom på 4,5 år, har gartnerpraksis siden april i fjor.

- Nå håper jeg på overføring til åpen soning og senere fast jobb på Frelsesarmeens Fretex allerede i august. Men først - vårsalget på Ila gartneri, sier han.

Aldri no' tull
Gartneribestyrer Jan Røed har jobbet ni år ved gartneriet. I den tiden har det aldri vært noe tull.

- Ingen har rømt, og vi har knapt opplevd konflikter. Her har vi et godt miljø med fint samarbeid. Så får vi da også fram noen fine planter, sier han, og får bekreftende nikk fra «Holger» og «Sverre». Ansatte og innsatte holder en åpen, respektfull og god tone.

Gartneri og verksteddrift, som til sammen sysselsetter 35 ansatte og 50-60 innsatte, tilbyr egenproduserte varer og produkter for salg, men opererer etter prinsippet nullbudsjett

- Det er ikke produksjonen og inntekten som er det viktige med arbeidsdriften. Det er tiltaket i seg selv, sier gartnerbestyrer Jan Røed. Han regner med at gartnerdriften alene bringer langt innpå halvannen million tilbake til statskassen.
Og fra fredag og fram til 17. mai er det fullt kjør i den særegne grøntbutikken - som byr på nesten hele sortimentet ettårige balkong- og hageplanter.

- Kundene kan glede seg. Det gjør vi, sier gutta med de grønne fingre. Med god grunn.