NBBLs miljøpris til Alta

NBBLs miljøpris for 2007 er tildelt Alta BBO for Apanesbakken borettslag. Apanesbakken ble igangsatt av boligbyggelaget for å vinne erfaring med bygging av lavenergiboliger. 

Borettslaget ligger i et sårbart område og boligbyggelaget har lagt vekt på å bevare opprinnelige trær og terreng. På bakgrunn av erfaringene med Apanesbakken borettslag, har boligbyggelaget bestemt at fremtidige boliger skal bygges som lavenergiboliger.

Bedre isolert
De to bygningene i borettslaget, som til sammen rommer 13 leiligheter, er utført med 25 cm isolasjon i yttervegger, 40 cm i himling og 20 cm isolasjon i grunnen. Det er montert vinduer med tre-lags gassfyllte glass med lavemisjonsbelegg. I tillegg er det montert balansert ventilasjon med roterende varmegjenvinner, med en antatt årsvirkningsgrad på 80 %, i alle leilighetene. Det er også lagt til rette for bruk av alternative energikilder, ved at det er installert vedovner av typen NIBE Contura.

Bedre inneklima
Miljøgevinsten med prosjektet er lavere energiforbruk og bedre inneklima. Byggforsk har beregnet energiforbruket til oppvarming for henholdsvis 4-roms og 2-roms leiligheter til 43 og 82 kWh/m2. Dette er en reduksjon på 60 % og 50 % for 4 og 2-roms leilighetene i forhold til forskriftskravene.