Hvilken gressklippertype er du?

Liker du en perfekt klippet gressplen eller foretrekker du et naturlig inntrykk? Produsenten Klippo forklarer de ulike begrepene og hjelper til med å guide deg blant de ulike gressklipperne som finnes. 

På markedet finnes det mange ulike typer gressklippere. Hvilken man velger kommer an på hvilke behov man har, størrelsen og formen på gressplenen samt hvor ofte man ønsker å klippe den.

Manuelle gressklippere
En manuell gressklipper passer de som vil ha mosjon og som har en mindre gressplen. Den manuelle gressklipperen støyer ikke og har ingen miljøfarlige utslipp, dessuten er den lett å vedlikeholde. Men man må holde gressplenen fri for steiner, kongler og pinner som kan skade klipperen. Den manuelle gressklipperen er utrustet med en roterende sylinder, som består av flere kniver.

Motordrevne gressklippere
De motordrevne gressklipperne passer best for større tomter og er veldig populære. Det finnes ulike typer motordrevne gressklippere, eksempelvis mulcherklippere, oppsamlere og sideutkastere (se mer informasjon under).

Mulcherklippere – ekstra gjødsel til gressplenen og ingen raking
Mulchersystemet er det dominerende klippersystemet i Skandinavia. Ordet Mulcher kommer fra engelsk og betyr ”male opp”. Det er nettopp det mulchergressklipperen gjør. Takket være et gjennomtenkt system i gressklipperen blir de avklipte gresstråene så fint fordelt at de forsvinner ned i gressplenen og blir ekstra gjødsel for gresset. Man behøver altså ikke samle opp gresset etter klipping. Mulchersystemet er bra for gressplenen og sparer tid, arbeid og penger.

Oppsamlersystem – bra for deg som vil ha en helt ren gressplen
Med en oppsamler er alt ”renset og klart” når du har klippet din gressplen. Oppsamleren passer derfor bra for deg som vil ha en ren og fin gressplen etter klippingen. Oppsamleren med det klipte gresset må tømmes når den blir full, som oftest flere ganger under en klipping.

Side- eller bakutkast – perfekt for deg som klipper sjelden
En side- eller bakutkaster er en effektiv gressklipper som til og med passer i høyt eller fuktig gress. Gresset kastes bort fra klipperen slik at man slipper motorstopp i det høye gresset. Denne gressklipperen passer derfor bra for de som klipper sjelden eller har dårlig tid, eksempelvis ved sommerhus, der man kanskje ikke har anledning til å vedlikeholde gressplenen så ofte. Visse mulcherklippere er utrustet med en mulchervegg som enkelt kan taes bort for midlertidig å stille om klipperen til en bakutkast maskin.

Elektrisk gressklipper – for den lille, åpne gressplenen
En elektrisk gressklipper får sin energi fra en stikkontakt via en skjøteledning. Den er enkel å håndtere og er nesten vedlikeholdsfri. El-drevne gressklippere passer for de som har en mindre gressplen, uten for mye trær og busker der ledningen kan sette seg fast.

Kjøregressklipper – for deg med ekstra stor tomt
Om man har en veldig stor tomt kan det være mer behagelig med en kjøregressklipper. Da handler det ofte om en større investering, men også om en maskin som klipper store områder kjapt og på denne måten sparer tid.