Toppdressing vil si å legge ut et tynt lag med porøs vekstmasse på toppen av plenen, og hensikten er å skape lufting i plenen.

Toppdressing av plen

Hei, jeg har noen spørsmål om hvordan jeg skal få  gressplenen fin. Jeg har lest mye om isbrann, gjødsling, kalking, lufting, raking, og toppdressing.
Jeg har gitt plenen en runde med jernriven, hønsegjødsel, lufting med greip, og målt pH´en til 6. Det er nesten ikke mose eller ugress i plenen.
Plenen er fortsatt ikke tett og grønn over alt. Den har områder som har en del gult gress «blandet sammen» med det grønne, og den har flekker som virker mer livløse men ikke 100 prosent livløse. Jeg er ganske sikker på at jeg ikke har hatt noe isbrann.
Nå lurer jeg på dette med toppdressing, som jeg ennå ikke har brukt.
Mange mener at dette er en av de første aktivitetene man kan gjøre om våren, for da er plenen «klemt ned etter vinteren» så det er lett å se hvor det trengs å jevnes ut, men ennå viktigere (kanskje?) at toppdressingen i seg selv gir den næring til å komme igang.
Andre skriver at man skal vente til veksten er god og kraftig slik at gresset kan vokse opp gjennom toppdressingen. Det gir jo også mening - altså at den må være «godt i gang» og sterk nok til å klare å vokse gjennom 1 cm toppdressing på det tykkeste.
Siden min plen ennå ikke har fått skikkelig god vekst mange steder, betyr det at jeg bare «kveler den» ved å legge/jevne ut litt toppdressing på disse områdene? Burde jeg da heller legge ut gressfrø først der det ser dårligst ut? Eller kan jeg satse på at selve næringen i toppdressingen er det som vil få den i gang?
På forhånd takk for svar!
Vennlig hilsen
Christoffer

Hei Christoffer

Jeg anbefaler at du starter behandlingen neste vår og gjør det til en rutine de neste (v)årene fremover. Her er litt info om toppdressing.

Vasket natursand 0/4 er god egnet til å toppdressing av plen. Toppdressing vil si å legge ut et tynt lag (ca. 1-2 cm) med porøs vekstmasse på toppen av plenen. Man kan også blande litt jord inn i sanden, benytt da gjerne 4 deler sand og 1 del jord. Toppdressingen bør ikke være tykkere enn maks 2 cm (vanligst er 1-1,5cm) slik at gresset kan vokse igjennom. For tykkere toppdressing enn 2 cm, bør det også såes i på nytt. Etter en vinter kan en plen være ujevn og hullete. Man kan i forbindelse med toppdressing da benytte anledningen til å jevne ut plenen.
Hensikten med toppdressing er å skape lufting i plenen. Gjør man dette en gang i året, vil det resultere i at gressrøttene begynner å vokse i det nye laget og således får et nytt og luftigere vekstsjikt. Gress trives i sandholdig jord. Ugress trives dårligere når det tilføres sand i vekstlaget. I tillegg økes dreneringsevnen til plenen når sand tilføres. Merk imidlertid at desto mer sand det er i plenen, desto viktigere er det å være nøye med gjødsling. Sand er ikke i stand til å holde på næring på samme måte som jord. Toppdressing bør utføres når plenen er i god vekst, gjerne på våren/sommeren og helst når den er tørr.
Vasket natursand kan også benyttes i blanding med jord i forbindelse med at man skal så ny plen.

Jeg ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen

kurs.hageplanlegging.no