Klima- og miljøminister Tine Sundtoft klippet snoren for Grensesvingen 7.Administrerende direktør i Undervisningsbygg Rigmor Hansen (fra venstre), administrerende direktør i Oslo Areal Mona Ingebrigtsen og Miljødirektoratet-direktør Ellen Hambro med BREEAM-NOR-sertifikatene for Grensesvingen 7, som oppnådde Excellent-karakter for design- og planleggingsfasen.Erling Dokk Holm.EBA-direktør Kari Sandberg.Undervisningsbygg-direktør Rigmor Hansen (til venstre) mottar blomster for administrerende direktør i Plan- og bygningsetaten i Oslo, Ellen de Vibe.Klima- og miljøminister Tine Sundtoft.Plan- og bygningsetatsdirektør Ellen de Vibe.Marius Holm, leder i miljøstiftelsen Zero.

Grensesprengende miljøbygg åpnet

Grensesvingen 7 er Norges første totalrehabiliterte bygg som får BREEAM-NOR-karakteren Excellent. Mandag var det offisiell åpning av bygget med klima- og miljøminister Tine Sundtoft.

Grensesvingen 7 i Oslo er det første bygget som totalrehabiliteres til Excellent-nivå i BREEAM-NOR for design- og prosjekteringsfasen. 

Det helt eksepsjonelle Powerhouse-prosjektet på Kjørbo i Bærum er rehabilitert til det enda høyere nivået Outstanding, men bortsett fra verdens mest miljøvennlige rehabiliterte bygg, er Grensesvingen 7 i særklasse.

Leietakere i bygget er Miljødirektoratet og Undervisningsbygg, og det er Oslo Areal som er eiendomsbesitter.

Mandag ble bygget formelt åpnet med et miniseminar om grønne bygg kalt «Lønnsomt, pent og miljøvennlig». Snorklippingen ble foretatt av klima- og miljøminister Tine Sundtoft og byråd for kultur og næring i Oslo, Hallstein Bjercke.

Fremtidens bygg

Statsråden var full av ros til bestillerne Miljødirektoratet og Undervisningsbygg for å være frempå med miljøambisjonene på sitt eget hovedkontor.

– Det er inspirerende å se at dere ikke gjør det lett for dere selv, sa Sundtoft til direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet og Undervisningsbygg-direktør Rigmor Hansen.

Sundtoft uttalte at det offentlige må legge til rette for mer miljøvennlig bygging, både gjennom å sette ned regelverk og å gi incentiver, samt som bestiller.

– Fremtidens bygg trenger ikke være storforbrukere av energi, og slike forbildebygg er viktige for å drive utviklingen, sa hun.

Opium for folket

Erling Dokk Holm.

Under åpningen av Grensesvingen 7 holdt også byutviklingsnestor Erling Dokk Holm, plan- og bygningsdirektør Ellen de Vibe, EBA-direktør Kari Sandberg og Zero-sjef Marius Holm innlegg om grønne bygg fra sine respektive ståsteder.

Dokk Holm benyttet også anledningen til å påpeke at bærekraftighet i bygg også handler om mer enn klimaregnskapet, og la inn et solid stikk til masseproduserte norske boliger.

– Når vi har kommet så langt innen byggeteknikk som vi har – finnes det da en unnskyldning for å bygge i så lav kvalitet som det ofte gjør? spurte han.

– Et argument som brukes, er at folk vil ha disse boligene, men det selges heroin på Plata. Det er folk som vil ha det også, men det betyr ikke at det er bra!