Graver ned skrin med Munch-gjenstander

Gjenstander fra åtte kommuner, som på ulike vis knytter Edvard Munch til stedene, er samlet i et skrin som skal plasseres i gulvet i det nye Munch-museet.

– Jeg synes det er utrolig flott at disse gjenstandene får lov til å ligge nede i dette skrinet for all evighet. Nå graves det jo opp diverse historiske smykker i Bjørvika. Om tusen år blir kanskje tante Karens brosje også gravd opp i samme område, sier Torill Stokkan fra Fredrikstad til Aftenposten. Hun hadde med seg en sølvbrosje som har tilhørt Munchs tante, som har fått mye av æren for at Munch fikk utviklet sitt kunstnertalent.

Skrinet ble fylt på byrådsleder Raymond Johansens kontor tirsdag, og byrådslederen følte han var med på noe stort da han la gjenstandene i skrinet som kronprinsesse Mette-Marit skal senke ned i gulvet på det nye museet fredag.

– Det er ikke så mange ganger du får muligheten til å sette fortiden inn i en ubestemmelig fremtid, som noen en eller annen gang kanskje kommer til å åpne igjen, sier Johansen.

I tillegg til brosjen inneholder skrinet blant annet frø fra ett av epletrærne ved Ekely, en kvist av et av kirsebærtrærne utenfor det nåværende museet på Tøyen, en kopi av Munchs testamente, jord fra Munchs fødested på Løten, takspon fra gamle Vågå kirke hvor Munch hentet inspirasjon til aulamaleriene og en glattslipt stein fra rullesteinsstranda i Åsgårdstrand der Munch blant annet malte Pikene på broen.