Skisse av det planlagte datasenteret. Foto: Google / NTB

Skisse av det planlagte datasenteret. Foto: Google / NTB

Google bygger enormt datasenter i Skien – investerer milliarder

Teknologigiganten Google starter bygging av et nytt datasenter i Skien som skal stå klart i 2026, og selskapet investerer med dét 600 millioner euro i Norge.

For denne første fasen har Google fått tildelt 240 megawatt (MW), skriver de i en pressemelding. Selskapet anslår at senteret vil skape verdier for 6,7 milliarder kroner i Norge.

Når anlegget er operativt i 2026, er det anslått at det vil driftes på over 99 prosent karbonfri energi som følge av energisammensetningen i det norske strømnettet.

– Å utnytte varmen fra datasenteret representerer en mulighet for energisparing og bidrar til energiomstilling. Googles nye anlegg i Skien vil være klart for gjenbruk av overskuddsvarme, ifølge selskapet.

Fornøyd minister

– Vi trenger datasentrene. Regjeringen vil stryke den nasjonale datalagringsevnen. Det handler om mer enn feriebilder og kattebilder, sier digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap) på en pressekonferanse ifølge NRK.

Onsdagens kunngjøring bekrefter at Google investerer 600 millioner euro i byggingen av sitt datasenter og tilhørende digital infrastruktur i Skien.

En økonomisk ringvirkningsrapport utført av Deloitte på oppdrag fra Google anslår at Googles datasenterinvestering i Norge vil generere en verdiskapning på 6,7 milliarder kroner mellom 2024 og 2025.

100 arbeidsplasser

Dette inkluderer 2,2 milliarder kroner per år i direkte økonomisk effekt, 2,7 milliarder kroner i indirekte økonomisk effekt og 1,8 milliarder kroner i indusert økonomisk effekt, målt i bruttonasjonalprodukt.

Google anslår også at byggingen kommer til å etablere 4000 arbeidsplasser, mens selve datasenteret vil sørge for rundt 100.

Skien-ordfører Marius Roheim Aarvold (H) er glad for at Google vil etablere seg i kommunen.

– Etableringen vil være et viktig bidrag til vår region i form av styrket digital infrastruktur, nye arbeidsplasser og ny kompetanse – og ikke minst økt internasjonal synlighet, sier han.